GE Aviation випробувала турбогвинтовий двигун з надрукованими на 3D-принтері деталями

Компанія GE Aviation, підрозділ американського концерну General Electric, розробила турбогвинтовий двигун нового покоління. Він примітний тим, що на третину складається з титанових деталей, надрукованих на 3D-принтері.

Позаминулої п’ятниці агрегат пройшов перше стендове випробування. «Це поворотний момент. Тепер у нас є працюючий двигун», - прокоментував керівник проекту Пол Коркер.

Новий турбогвинтовий двигун GE Aviation, призначений для малогабаритних цивільних літаків, сконструйований з використанням інноваційних технологій, в тому числі адитивного виробництва. Двигуни такого типу зазвичай містять 800 деталей, але за допомогою 3D-друку інженери зібрали агрегат всього з 12 елементів.

Скорочення числа компонентів дає величезну переваги. Двигун втратив у вазі 45 кг, завдяки чому на 20% зменшилася витрата палива, а потужність зросла на 10%. Крім того, менша кількість деталей полегшує технічне обслуговування.

Інноваційність двигуна проявляється і в іншому. Деякі частини компресора спочатку були розроблені для надзвукових двигунів, що дало новому агрегату унікальні для такого класу двигунів характеристики. Через використання змінних лопатей агрегат ефективно працює навіть на великих висотах. Першим літаком, на який встановлять двигун GE, стане Cessna Denali від американського виробника Textron Aviation.

А от для генераторів, мотоблоків і іншої невеликої сільськогогподарської техніки відмінно підійде двигун weima, що пропонує інтернет-магазин Tools-market.

Завершальні випробування 3D-друкованого пристрою відбулися минулого тижня в Чехії. Робітники на заводі GE Aviation в Празі зібрали двигун в спеціальній захищеній камері, обладнаній безліччю датчиків, що фіксують величину вібрації, тяги та інші показники. Пристрій підключили з гідродинамічного гальма, який імітував крутний момент, підвели трубки подачі повітря, палива і олії.

Поверхом вище, в диспетчерській співробітники GE спостерігали за тестовим запуском і збирали інформацію, що надходить.

Успішні випробування - лише початок тривалого шляху до комерціалізації розробки. Найближчим часом двигун віддадуть на процедуру сертифікації. У компанії сподіваються, що в перший пасажирський рейс двигун відправиться через два роки. Паралельно з цим GE Aviation відкриє ще 5 камер, де проведе ще 9 різних випробувань турбогвинтових двигунів.