Термодеревина: процес виготовлення, властивості і переваги

Дерево - традиційний для нашої країни будівельний матеріал. З нього здавна зводили будинки, мости, робили меблі, різноманітні речі домашнього вжитку і навіть мостили ним дороги. І це не випадково, адже дерево екологічне, красиве, доступне, і легко піддається обробці.

Але досвід використання його для будівництва показує, що у цього матеріалу є і суттєві недоліки: дерев’яні конструкції всихають, розбухають, тріскаються, коробляться, гниють, піддаються впливу комах-шкідників. Сучасні методи обробки деревини дозволили усунути ці недоліки, проте вони звели нанівець і основні переваги деревини - її екологічність і природність.

Але технології розвиваються, і тепер є спосіб поєднати всі переваги дерева, усунувши його недоліки. Це виробництво термодеревини (Thermowood).


Що таке термодеревина?

Термодеревина - матеріал, створений менше ніж два десятиріччя тому в Фінляндії, але він встиг за цей недовгий період завоювати симпатії будівельників в усьому світі. Цей матеріал проходить термічну обробку при високих температурах (185-230 ° С) без додавання будь-яких хімічних речовин. Його основна відмінність - в поєднанні високих фізико-механічних властивостей, екологічності натурального дерева і цілком доступної ціни.

Секрет ідеального поєднання якостей термодревесини криється в самому процесі її виробництва. Процес виглядає так: деревину нагрівають до температури не менше 180 градусів Цельсія і при цьому захищають парою. Забезпечуючи захист, пара також впливає на хімічні зміни деревини. В результаті з’являється високоекологічного деревина, що пройшла термообробку. Її колір темніший, на відміну від звичайної деревини, вона більш стабільно реагує на зміни рівня вологості, а її теплоізоляційні характеристики при цьому істотно поліпшені.

Переваги термодеревини

- значна стійкість проти грибка, цвілі і взагалі гниття. Це дуже великий плюс термодеревини, оскільки, як відомо деревина ніколи не славилася високою стабільністю форм або довговічністю при рясному впливі на неї вологи.

- внаслідок обробки парою, в термодеревині відсутні полісахариди, які є основними джерелами гниття дерева. Тому термодеревина, що пройшла обробку гарячою парою, не потребує додаткової обробки антисептичними препаратами.

- після обробки суттєво підвищується і естетична привабливість термодеревини. На вигляд вона виглядає як штучно зістарений матеріал, що надає надзвичайної краси дерев’яним конструкціям. Ось тут https://woodmart.ua/terrasnaya-doska/doska-termoderevo/ ви можете побачити, як чудово виглядає терасна дошка з термодеревини, а також вигідно її придбати в компанії WOODMART.

- щільність після обробки парою значно зростає, що сприяє більшому захисту всіх елементів дерев’яного будинку від механічних пошкоджень в період експлуатації.

- під час виробництва не використовується абсолютно ніяких хімічних речовин, тільки пара і висока температура. Тому, як і раніше, нарівні зі звичайною деревиною, термодеревина має все ті ж відмінні показники в плані екологічності та абсолютної нешкідливості для людського здоров’я.

- деревина не важкий матеріал, а оброблена паром стає ще легшою. Крім цього, після обробки в камерах при високій температурі, термодерево отримує дуже високі показники в плані гігроскопічності і геометричної стабільності.