Емаль, тефлон чи сталь: який посуд найбільш безпечний і функціональний

Смакові властивості, корисність і безпека страв залежить не тільки від якості продуктів, але і від посуду, в якому ми їх готуємо. Про те, як розібратися з кухонним начинням, розповідають експерти.

Перевірена часом емаль

Емальовані каструлі, як і раніше, залишаються лідерами на кухні. Безперечні їх переваги - хімічна нейтральність і універсальність. У такому посуді можна варити будь-які супи, тушкувати м’ясо, рибу, овочі, солити капусту і огірочки. І, крім того, безпечно тримати в ній готові страви в холодильнику.

Зверніть увагу! При покупці дуже ретельно огляньте внутрішню поверхню каструлі: на ній не повинно бути напливів емалі, плям. Такий посуд вимагає жорсткого дотримання техніки безпеки: при нерівномірному нагріванні або різкому охолодженні на поверхні можуть утворюватися відколи, шкідливі метали почнуть проникати в їжу. Втім, навіть якщо ви помітили підозрілу тріщинку на емалі - не ризикуйте!

Емаль не терпить абразивних чистячих засобів. Якщо щось і підгоріло, налийте води і, додавши столову ложку харчової соди, прокип’ятіть п’ять хвилин розчин в каструлі, потім вимийте м’якою губкою, використовуючи засоби для миття посуду.

Ця стильна сталь

«Нержавійку» полюбляють профі-кухарі. І це не випадково. У ній зручно не тільки варити, але і тушкувати, причому з мінімальною добавкою води, що вдосконалює смак страв. Сталь «байдужа» до кислот, так що підходить і для солінь-маринадів, але за однієї умови - сплав металу повинен бути високої якості. Плюс до всього це, мабуть, найбільш естетичний посуд, а значить, робить «психологічну підтримку» господині. Гарний настрій - не остання річ в кухонних турботах!

Зауважте, у продажу сьогодні чимало підробок під фірмовий сталевий посуд. На дні хороших каструль, виготовлених з так званої медичної сталі, як правило, стоїть маркування «18/10 Stainless Stee»: це означає, що сталь містить 18% хрому і 10% нікелю, є і каструлі з написом «nikel free», тобто без нікелю.

У низькоякісного посуду тонкі стінки і сильно закручені бортики, її роблять з нержавіючої фольги. Взагалі головне правило вибору: чим товще стінки і дно - тим краще. І еще. Про «фірмовість» і якість каструлі говорить ціна: вона може бути в 2-3 і більше разів вища у порівнянні з емальованим. Догляд за сталевим посудом простий: губка плюс миючий засіб для посуду. Очистити «серйозні» забруднення допомагають спеціальні засоби для чищення нержавіючої сталі.

Антипригарний посуд: що краще?

Найпопулярніше покриття - тефлон. Готувати в такій каструлі можна буквально все, вона особливо зручна для всяких рагу і взагалі других страв: масло можна майже не додавати, а це важливо, оскільки знижується калорійність страви. Мабуть, єдиний недолік: недовгий термін служби - 2-3 роки. Але, якщо купити не з алюмінієвою основою, а сталевою, “працювати” каструля зможе незрівнянно довше. Деякі вважають тефлон небезпечним для здоров’я. Але численні дослідження доводять: це абсолютно невірно, поки покриття не порушено. До речі, зараз все частіше в нього додають мінеральні або металеві добавки, що збільшує стійкість каструлі до подряпин, так що безпека її вище.

Інший варіант антипригарного покриття - керамічне. Зростаюча популярність кераміки підігрівається тим, що такий посуд екологічно чистий і абсолютно безпечний для здоров’я, оскільки антипригарне покриття натуральне, а не хімічне. Крім того, кераміка має підвищені антибактеріальні властивості, тому зберігати в ній готову їжу в холодильнику можна довше, ніж в емальованому посуді.

Зверніть увагу! Посуд з керамічним покриттям не можна, вийнявши з холодильника, ставити на вогонь, так як при різкій зміні температур в покритті утворюються тріщини.

До речі, по посиланню Источник https://hot-kitchen.com.ua/ ви можете недорого придбати дійсно якісний посуд.