Вагонка для зовнішніх і внутрішніх робіт. На що звернути увагу

Вагонку як оздоблювальний матеріал вибирають люди, які цінують свій час і гроші. Це один з найбільш недорогих і нескладних в монтажі матеріалів, при цьому він володіє рядом помітних переваг.

Що краще, вагонка чи євровагонка?

В першу чергу відповімо на питання, що взагалі таке вагонка і євровагонка. І те, і інше - тонка обшивальна дошка, яка використовується для зовнішнього оздоблення стін, їх захисту і іноді вирівнювання. Обидва матеріали підходять як для внутрішніх, так і для зовнішніх робіт і за технікою виготовлення відповідають всім стандартам.

Євровагонка відрізняється від звичайної розмірами: вона товстіша і ширша стандартної вагонки. До істотних відмінностей також варто віднести особливість будови евровагонки. Її шип довший шипа звичайної вагонки, і, відповідно, при зчепленні дощок утворюється більша улоговинка між ними. У поєднанні з додатковими вентиляційними канавками на зворотному боці євровагонки це дає практично стовідсотковий захист від вологи. Утворені пази відводять конденсат і оберігають матеріал від гниття і пліснявіння навіть в приміщеннях з великою вологістю.

Євровагонку, як правило, роблять з більш якісної деревини вищих сортів. Перед її виготовленням дерево проходить стадію просушування, що значно подовжує термін її експлуатації. Звичайна вагонка має натуральну вологість, чим і поступається перед євровагонкою.

Крім внутрішніх властивостей і будови, вагонка може відрізнятися за зовнішньою естетикою. Зараз набирає популярності так звана «м’яка вагонка» - «soft line». Це може бути як звичайна, так і євровагонка, яка на противагу стандартним незграбним формам має м’які округлені ребра. Така вагонка приємніша на дотик і безпечніша звичайної.

Безумовно, важливо, де ви будете використовувати вагонку з тієї чи іншої породи дерева. У цьому звязку радимо звернути увагу на наступні рекомендації:

- Вагонку з хвойних не використовуйте в приміщеннях з високою температурою, а також не облицьовуйте нею зовнішні стіни будинку. Справа в тому, що при нагріванні натуральне хвойне дерево пустить смолу, яка може зіпсувати зовнішній вигляд стін. Також розпеченою смолою можна обпектися. Вагонка з хвойних ідеально підходить для робіт у внутрішніх приміщеннях з хорошим повітрообміном. Смолистий запах позитивно впливає на здоров’я і вбиває шкідливі бактерії. До речі ось тут http://dymari.kiev.ua/category/vagonka-dlya-saun/sosna/ можна по вигідній ціні придбати якісну соснову вагонку, в тому числі для сауни.

- Вагонка з вільхи не боїться води і спеки, тому відмінно підходить для зовнішнього облицювання і популярна при будівництві лазень і саун. Використовувана в таких приміщеннях вагонка проходить попередню термообробку, після якої не набирає вологу і не гниє. Широкі пази в вагонці дають хороше водовідведення і не збирають конденсат. Вільха має низьку теплопровідність, тому навіть в самий сонячний день або в розпеченій парильні можна не боятися нею обпектися.

- Вагонка з липи також не смолиться, тому підходить для бань і саун. Липа менш щільна, ніж вільха, вона може не витримати атмосферних опадів або механічних пошкоджень, тому спеціалісти не радять використовувати вагонку з цього матеріалу для зовнішніх робіт.