Американський стартап представив розумний сейф з біометрією і Bluetooth

Старі традиційні сейфи, які відкриваються за допомогою цифрової комбінації, відходять у минуле. З розвитком технологій з'являються більш надійні і безпечні аналоги. Стартап Vaultek збирається в березні поточного року запустити перші поставки розумного сейфа. Проект використовує інноваційні способи для відкриття сейфа - мобільний додаток по Bluetooth і відбитки пальців.

Розробники вважають, що за кілька років відбулася глобальна революція в сфері виробництва побутових приладів і техніки для розумного будинку. Сейфи на протязі довгого часу використовували старі технології для доступу. Сучасний споживач звик до простих речей: починаючи від виклику таксі, і закінчуючи включенням чайника або інших побутових приладів віддалено через мобільний додаток.

Сейф Vaultek використовує не тільки старі способи для відкриття (числова комбінація і ключ), а й сучасні (віддалене відкриття через мобільний додаток або по відбитку пальця). Доступ до сейфа можуть отримати всі члени сім’ї, так як пристрій запам’ятовує до 20-ти відбитків пальців. У тому числі такий сейф буде актуальним в офісах, де відразу кілька працівникам або керівникам необхідний доступ до сейфу.

Як функціонує Vaultek

Як запевняють розробники, цю конструкцію, виготовлену з вуглецевої сталі, неможливо зламати механічним впливом. Передбачено блокування в тому випадку, якщо користувач 6 разів поспіль ввів невірний ключ. Пристрій автоматично заблокується і зануриться в сплячий режим на 2 хвилини. Якщо користувач спробує 7-ий раз натиснути на кнопку доступу, коли не закінчився час сплячого режиму, то автоматично спрацює сигналізація. Власнику сейфа автоматично прийде сповіщення на смартфон про спробу злому. Використання таких технологій значно підвищує безпеку.

Компанія не збирається обмежуватися однією моделлю. На офіційному сайті Vaultek представлені 4 моделі розумного сейфа, причому у різних кольорах. Але замовити їх можна буде не раніше весни, а наразі відвідавши магазин "Сейфик" в Києві ви можете обрати хорошу модель з потрібними показниками зломостійкості, вогнестійкості, тут представлені надійні сейфи різних розмірів, конфігурацій і призначення.


Проблеми безпеки

Втім існують і досить песимістичні думки щодо цього високотехнологічного гаджета. Існує багато доказів того, що більшість пристроїв, що підключаються від невідомих компаній не надійні і небезпечні. Vaultek також жодного разу не згадує про шифрування і кібербезпеку. Для компанії, яка буде зберігати біометричні дані відбитків пальців, це не дуже хороший знак. Ми бачили не раз, який вразливий Bluetooth до атак за допомогою дешевих доступних апаратних засобів (навіть при використанні на спеціальних пристроях орієнтованих на безпеку).

Як з’ясували дослідники, в Vaultek VT20i також відсутнє будь-яке шифрування при обміні даними з мобільним додатком, незважаючи на те, що виробник заявляє про наявність шифрування AES-128.

Додаток передає PIN-код сейфа в незашифрованому вигляді в разі успішного сполучення, дозволяючи зловмисникові , що знаходиться в безпосередній близькості, перехопити трафік Bluetooth і витягти код. Потім він може підключитися до сейфу (оскільки сполучення і PIN-код збігаються) і розблокувати пристрій (навіть після того, як власник змінив PIN-код), так як сейф не перевіряє код.

Такий розумний сейф може бути цікавий для зберігання простих речей, а не для паспорта, грошей, коштовностей, і інших цінностей. Також не слід залишати відбитки пальців на пристроях, виробники яких не надають гарантії безпеки особистих даних.