Геологи розкрили таємницю найбільших алмазів на Землі

Механізм формування найбільших і найцінніших у світі алмазів, таких як Кохінур, Кулліан або "Обіцянка Лесото", довгий час залишався загадкою для вчених, але в грудні поточного року група американських дослідників встановила, що подібні, найбільш чисті і величезні алмази утворилися на глибині від 360 до 750 кілометрів під землею. Детальніше з результатами дослідження можна ознайомитися в журналі Science.

Відповідно до проведеного дослідження геологи з Геммологічного інституту Америки (США) прийшли до висновку, що найбільші і найчистіші алмази беруть початок в “річках” з розплавленого заліза і нікелю в глибоких шарах мантії Землі і, таким чином, утворюються з рідкого металу, розчинивши в собі достатню кількість вуглецю.

Дослідивши під мікроскопом фрагменти найбільш чистих і великих алмазів, що залишаються в процесі ограновування діамантів, вчені з’ясували, що в них присутня велика кількість металевих включень, в основному - залізонікелевих, вони містять невеликі кількості метану і сірки, і тут практично відсутній азот, що надає алмазам мутнувате забарвлення. Звичайні алмази, як правило, формуються на глибині 150-200 кілометрів на самих товстих частинах континентальних плит. Великі алмази, що відрізняються від них за розміром і складом , очевидно, повинні були утворитися в інших умовах, а саме - не в твердій тектонічній плиті, а набагато глибше, там де середовище найбільше сприяє до їх виникнення.

“Попередні експерименти і теорії лише передбачали, що на глибині приблизно 250 кілометрів міститься невелика кількість металу і є доступ до кисню. Тепер, після виявлення металевих включень і водню з метаном, ми можемо підтвердити цю теорію”, - прокоментував провідний автор дослідження Еван Сміт ( Evan M. Smith) з Геммологічного інституту Америки.

На думку вчених, величезних розмірів алмази здатні досягати завдяки ферментам заліза і нікелю, які опинилися під впливом високих температур і тиску. Рідкий метал, поступово насичується вуглецем, і коли останнього ставало в надлишку, частина вуглецю випадала в осад, нарощуючи шар за шаром і перетворюючись в наслідку в алмаз. Разом з тим, залишається не до кінця зрозумілим, як ці алмази виявилися на поверхні планети, будучи сформованими на такій глибині. Відповідно до загальноприйнятої на сьогоднішній день теорії, їх виносять наверх кімберлітові трубки - особливі утворення з магматичних порід, що виникають під впливом газів, що виходять під великим тиском назовні. Такі трубки зустрічаються тільки в деяких районах Східного Сибіру, ​​ПАР, Танзанії і Бразилії, де видобувається 90% алмазів планети.

На сайті diamonds-israel.com ви дізнаєтесь про діяльність офіційного дилера Ізраїльської Алмазної Біржі компанії «IDT-Diamonds», що спеціалізується на продажу натуральних діамантів з сертифікатом GIA. Ціни тут суттєво нижчі, ніж у Києві і інших містах!