80% українців вважають боротьбу з корупцією неуспішною

Абсолютна більшість громадян України (80%) вважають безуспішними заходи по боротьбі з корупцією в країні. Про це свідчать результати дослідження, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, передає УНІАН.

Як повідомила журналістам директор фонду Ірина Бекешкіна, 46,1% учасників опитування назвали боротьбу з корупцією в Україні «повністю провальною», 33,5% визнали її «переважно неуспішною», проте відзначили, що «є і певні успіхи».

Успіхи в боротьбі з корупцією побачили менше 15% респондентів, 2,5% з яких назвали її «цілком успішною», а 12,2% оцінили її як «переважно успішну», вказавши, що «є ще чимало невирішених проблем». Ще 5,7% не змогли відповісти на поставлене запитання.

Серед найбільш активних борців з корупцією учасники опитування найчастіше згадували ЗМІ і журналістів (25,6%), Національне антикорупційне бюро України (23,9%), антикорупційні громадські організації (20,6%), населення (12,2%), країни Заходу (10,9%). Під час відповіді на це питання респонденти могли вибрати відразу кілька варіантів.

Найменшу довіру в цьому контексті у населення викликають такі державні інститути, як Генеральна прокуратура України (5,1%), Служба безпеки (6%), поліція (3,1%), суди (2,1%), президент (3% ), уряд (2%), Верховна рада (0,8%) і місцеві органи влади (1,9%).

Дослідження було проведено проводилося 15 - 19 січень 2017 року. Під час листопадового опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» імені і Київським міжнародним інститутом соціології, 86% українців назвали дії влади по боротьбі з корупцією неефективними, причому 60% респондентів тоді визнали вжиті заходи «повністю провальними». При цьому люди на четвертий рік після перемоги “Євромайдану” зневірилися в тому, що нова влада має намір боротися з цим явищем. До речі, про чергові корупційні скандали, і про недостатні кроки влади по бородьбі з цим ганебним явищем розповідає на сторінках видання gromhvylya.org.ua лідер громадянського руху ХВИЛЯ Віктор Чумак.

За словами Бекешкіної, українці готові до радикальних заходів боротьби з корупціонерами, покладаючи надії на “агента Катерину”: 54% респондентів вважають, що слід на законодавчому рівні дозволити метод провокації хабара для боротьби з корупцією серед посадовців. Ідея створення Антикорупційного суду для багатьох стала навіть “нав’язливою”, багато хто розраховує, що такий суд зіграє вирішальну роль в тому, щоб країна просунулася в боротьбі з корупцією, зазначила соціолог.

При цьому формування Антикорупційного суду громадяни готові довірити двом інстанціям - представникам антикорупційних громадських організацій (42%) і експертам із західних країн (41%). Довірити це депутатам Верховної Ради або самим суддям готові 10% українців, представникам президента - лише 6%. За словами Бекешкіної, ідея створення Антикорупційного суду все ж виглядає виправданою.