Життя після свят: шість головних помилок харчування

«Завтра я сідаю на дієту» - слова, які кожен з нас вимовляє після новорічних пиятик і різдвяної обжерливості. Перехід до корисної їжі і здорового життя, безумовно, правильне рішення. Тільки не поспішайте, швидше за все, ви робите ті ж помилки, що і більшість. Розповідаємо про найпоширеніші.

Помилка №1: повністю відмовитися від їжі на пару днів

Корисне голодування може допомогти за пару днів скинути набрані за свята кілограми. Але ми повинні розуміти, що їжа - це джерело енергії. Коли всередину потрапляє їжа, в організмі запускаються процеси, які дають нашому мозку імпульси, що з нами все в порядку і ми живі. Найцікавіше, що ви втрачаєте зайву вагу, саме коли їсте.

Так, безумовно, від голодування втрата ваги видна на вагах. Тільки спочатку ви втрачаєте воду, потім м’язову масу і лише після жирові клітини. При голодуванні ваш організм як божевільний починає шукати необхідне джерело отримання енергії і знаходить його на шкоду вашому здоров’ю. Потрібно раз і назавжди засвоїти, що досягти успіху можна при повноцінному харчуванні (три-шість разів на день) з усіма необхідними елементами: овочі, фрукти, м’ясо, риба в поєднанні з активним способом життя. А ось, щоб знайти таке збалансоване здорове і надзвичайно смачне харчування, раджу перейти на сайт сервісу EAT FIRST

Помилка №2: рахувати калорії

Одна чашка винограду - це 60 калорій, потім були три печива, ще 160 калорій, і половина піали пластівців, яка потягне на 220 калорій. Звучить знайомо? «Все ж підрахунок калорій не працює, - пише Джонатан Бейлор у своїй книзі “Міф про калорії “.- І справа не в їх кількості, а в тому, де вони знаходяться. Наприклад, порцію солодкої рожевої вати, покриту сиропом, можна зменшити до 100 калорій. Тільки від цього вона не стане корисною і не принесе вашому організму нічого доброго». Замість калорій на етикетках продуктів варто звернути увагу на кількість білків, жирів і вуглеводів, які дозволять дотримуватися балансу в раціоні.

Помилка №3: ​​весь час говорити собі «не можна»

У період вимушених обмежень ви настільки фокусуєтесь на те, що не можна ні шматочка піци, ні повітряного шоколадного круассана, тобто абсолютно НІЧОГО, і забуваєте про свої улюблені корисні продукти. Дієтолог Ліза Еберлі-Мастела зазначає: «У січні своїм клієнтам я завжди раджу додати в свій раціон більше “свіжого достатку”, тобто улюблені овочі, фрукти і продукти, багаті білком. Все те, що підбадьорить організм і розбудить його після ситих і сонних новорічних днів».

Так що покращіть якість своїх страв, їжте збалансовану їжу, яка містить вуглеводи, білки і здоровий жир, причому кожні три години. Це дасть вам енергію і запобіжить падіння рівня цукру в крові.

Помилка №4: ставити нереальні цілі

«Часто мої клієнти ставлять собі цілі, які настільки завищені, що ведуть до провалу або принаймні до гнітючих результатів, - зауважує Лорі Занин, дієтолог і автор семиденного плану харчування “Як управляти своїм діабетом”. - Я закликаю їх ставити прості, конкретні завдання, яким можна легко слідувати кожен день. Не думайте про те, щоб схуднути за три дні на десять кілограмів або відразу почати правильно харчуватися. Це нереально зробити без шкоди для здоров’я. Зосередьтеся на додаванні чогось одного в свою щоденну рутину. Наприклад, з’їжте порцію овочів на сніданок або кожен день випивайте на склянку води більше, ніж зазвичай».

Помилка №5: виключити з раціону повністю одну групу продуктів

Як правило, ми відразу виключаємо з нашого життя солодке. «Проблема в тому, що ми без розбору урізуємо цукор, не розуміючи, що він існує в різних формах, - зазначає доктор-дієтолог Сара Шенкер, член Британської дієтичної ассоціаціі.- Одиниці розуміють різницю між вільними цукрами, природними цукрами і рафінованим цукром. Звичайно, скоротити в раціоні вживання рафінованого цукру - вірне рішення. Але чистий фруктовий сік і фрукти містять природний цукор разом з необхідними поживними речовинами і вітамінами, такими як калій і вітамін С».

Погляди Шенкер розділяє і дієтолог Кері Ганс автор книги «The Small Change Diet». «Велика помилка вважати, що здорове харчування має бути нудним, - каже Ганс, - незважаючи на те що я дієтолог, із задоволенням їм піцу, торт, гамбургери, але також вживаю багато фруктів, овочів і здорових жирів. Я ніколи не використовую слово “заборона” зі своїми клієнтами. Якщо ваша щоденна рутина складається на 85% із здорової їжі та активного способу життя, то решта відсотків можна залишити на маленькі слабкості: картопля фрі, пироги і піца. Головне пам’ятати, що ключ до успіху - помірність і контроль порцій».

Помилка №6: замінювати воду зеленим чаєм і соками

Якщо ви не любите пити чисту воду, то, швидше за все, вже шукали варіанти, як би цього уникнути, і починаєте пити трав’яний або зелений чай. Втім, багато трав’яних і зелених чаїв мають сечогінний ефект, а воду, навпаки, потрібно заповнювати. Можна спробувати газовану воду, але вона іноді викликає бродіння і притуплює відчуття голоду. Так що краще за все звичайна питна вода. Кількість, яку необхідно випивати в добу, розраховується наступним чином: 30-40 мілілітрів множиться на 1 кг ваги, тобто якщо вага 50 кг, то множимо на 30 і отримуємо потрібні 1,5 літра води.