Хто такий “таємний покупець” і його користь для бізнесу

Містері шопінг, контрольна закупівля, аудит служби замовника, таємний гість - все це різні варіанти терміна маркетингового дослідження, яке останнім часом набирає популярність. У нас воно більше відоме як «таємний покупець». Дізнаємося, чи складно працювати перевіряючим, кому підійде така професія, де шукати замовлення і для чого взагалі проводять подібні дослідження.

Таємний покупець - головний біль співробітників великих і мережевих компаній. Він нишком заходить в офіс або в торговий зал, прискіпливо оглядає товари і зовнішній вигляд персоналу, сипле питаннями і випитує подробиці, про які навіть виробники не завжди в курсі.

Власники компаній їм довіряють, а співробітники побоюються і недолюблюють. Проте, контрольну перевірку вважають достовірним способом проведення дослідження. Якщо перевіряючий, звичайно, дотримувався правил.

А ось тут https://rabota.sunone.com.ua/v-magazine/tajjnye-pokupateli ви дізнаєтеся, де можна можна знайти цю роботу. 

Обов’язки таємного покупця

Керівник або власник не завжди може цілодобово перебувати на місці, але знати, чим займаються співробітники, чи виконують вони свої обов’язки, чи завжди ввічливі з клієнтами, йому необхідно. Тому для перевірки підлеглих він запрошує когось із знайомих або наймає професійних «підставних» клієнтів.

Найчастіше перевіряють знання продукту або послуги, навички продажів, зовнішній вигляд персоналу, дисципліну, етикет, стандарти обслуговування та інше. Найпопулярнішим є тестування точок продажів і клієнтських сервісів. Причому перевіряти можна як реально (при особистому візиті), так і віддалено (по телефону або віртуально). Послугу «таємний покупець» часто замовляють роздрібні торгові мережі, банки, виробники автомобілів і їх дилери, ресторани і готелі.

Особливості професії «таємний покупець»

На перший погляд може здатися, що бути секретним агентом легко і захоплююче - ходи собі по улюблених місцях, роби покупки та чіпляйся до продавців. Але на ділі все може виявитися набагато складніше.

До плюсів цієї зайнятості можна віднести вільний графік і локацію. Найчастіше є можливість вибрати точку перевірки поруч з будинком або роботою. Цей же пункт може стати мінусом: якщо розглядати пропозиції тільки в обраному районі, їх можна не дочекатися. Або замовнику цікаво знати тільки, як працюють співробітники в ранковий час, коли ви на навчанні, або у вечірній, коли пора забирати дитину з садка.

Заробітна плата різниться: від сотні-другої за онлайн-тестування до півтора-трьох тисяч за перевірку автосалону преміум-класу. Зустрічаються також оплати у вигляді послуги. Припустимо, якщо необхідно перевірити якість обслуговування в ресторані або в кафе, компанія може замовити тестування з оплатою чека після відвідування. Грошей за таку роботу ви не отримаєте, зате зможете пообідати безкоштовно.

Перш ніж відгукуватися на вакансію, оцініть, наскільки ви відповідаєте профілям типового клієнта компанії, що перевіряється. Наприклад, якщо мова йде про преміальні автомобільні салони, то таємний покупець повинен володіти авто відповідного сегмента і вести себе належним чином, як людина, котра володіє певним соціальним статусом і кругозором.

Для участі в деяких проектах потрібно проходити навчання за специфікою продукту або послуги, сценаріями перевірок, а також щодо діяльності оцінюваної компанії і її конкурентів. Тому попередньо вивчіть умови, інакше може вийти, що гонорар не покриє витрачений вами час. Якщо ви ніколи не зверталися до банку з проханням про отримання кредиту, вам буде складно відразу розібратися з усіма тонкощами укладення договорів і оцінки стандартів спілкування.