Тонкощі вибору кухонної мийки: матеріал виготовлення

Кухня - місце, де збирається вся родина, тому в її облаштуванні важлива кожна дрібниця. Кухонна мийка - не дрібниця: вона повинна бути практичною і зручною, красивою і надійною, міцною і витривалою.

Матеріали, обробка, колір

Розібравшись з типами і варіантами, конструктивними особливостями, розмірами кухонної мийки, можна перейти до інших важливих параметрів. Перш за все, це матеріал, з якого виготовлена ​​кухонна мийка. І в цьому контексті хочеться порекомендувати чудові гранітні мийки, представлені на сайті bretta.com.ua. Втім давайте розглянемо і інші матеріали виготовлення, їх особливості, переваги і недоліки

Стальна мийка

Кухонна мийка з нержавіючої сталі сьогодні є «золотим стандартом» будь-якої сучасної кухні. У неї досить універсальний зовнішній вигляд, хороші експлуатаційні якості, довгий термін служби, невисока ціна.

Зазвичай такі мийки роблять з легованої сталі, тобто зі сплаву, що містить спеціальні метали - перш за все, хром (15-18%) і нікель (близько 10%): саме ці добавки надають значну корозійну стійкість, завдяки чому вона не іржавіє довгі роки.

Якість сплаву перевірити легко: до поверхні мийки практично не має липнути магніт; якщо магніт добре прилипає до поверхні - значить в ній багато заліза, але мало хрому і нікелю.

Ще порада: уточнюйте товщину листа сталі, з якої зроблена мийка: бажано щоб він був товщиною мінімум 0,6 мм, а ще краще 0,8-1-1,2 мм. Дешеві мийки з товщиною стали 0,4 мм просто перекошує при установці на тумбу і при монтажі змішувача.

Так як об’ємна сталева чаша працює як рупор, значно посилюючи звук води, падаючої з змішувача, у хороших сталевих мийки знизу, по центру днища чаші, є звукоізоляційна накладка з пористого матеріалу. Якщо такої немає - обов’язково приклейте щось схоже і шуму від води стане набагато менше.

Для сталевої мийки також дуже актуально і її декоративне покриття. Адже на полірованій поверхні, як би вона не була красива, дуже видно сліди розводів від миючих засобів або вапна у воді.

Кухонні мийки з натурального і штучного каменю

Ці мийки схожі в використаному матеріалі, а значить - схожі в перевагах і недоліках. Адже практично будь-яка “гранітна” кухонна мийка або “композитна” мийка зазвичай виготовлена ​​з схожого комбінованого складу: гранітна крихта, пісок, сполучна речовина (зазвичай на основі смоли).

Головні переваги таких мийок - зовнішня краса, привабливість, відчуття натурального матеріалу. Крім цікавих візерунків самого каменю, нерідко такі мийки розмальовують, до складу для виготовлення додають фарбу або блискучі піщинки, роблячи готову мийку ще красивішою.

Також подібні мийки дуже міцні і «хімічно чисті», тобто не вступають в хімічні реакції з кислотами або лугом (останнє особливо актуально для моделей з каменю або граніту, що не містять зв’язуючих речовин). Причому провідні виробники постійно покращують використовувані матеріали: наприклад, крім акрилу і гранітної крихти використовують тефлонові компоненти, порожнисті керамічні кульки тощо. Це дозволяє полегшити догляд за мийкою, її очищення.

Однак і мінусів достатньо. Перш за все - висока ціна. Якщо мийку з нержавіючої сталі можна купити за 800-1200 грн, то керамічні та гранітні мийки тільки стартують з таких відміток, причому в дуже поганому асортименті. А щоб вибрати гарну якісну модель потрібно готувати як мінімум 2000-4000 грн.

Другий важливий момент - значна вага мийки, особливо великої моделі: з додатковими чашами, сушінням-крилом, в кутовому форматі та ін. Врахуйте це при замовленні мийки в інтернет-магазині і обов’язково обговоріть умови її доставки.