Німеччина може стати «столицею» біткойна

Незважаючи на історичну прихильність до традиційної готівки, німці все частіше цікавляться біткойнами. Якщо Китай заборонить видобуток криптовалют, майнери з легкістю переїдуть до ФРН, де ціни на електроенергію динамічно знижуються через перехід на поновлювані джерела.

У Берліні проживає чимало розробників цифрових валют і біткойн-проектів. За інформацією Deloitte, на сьогодні німецькі проекти на платформі GitHub займають 4-у позицію після КНР, США і Британії. Перші блокчейн-проекти з’явилися тут ще в 2008-му. До речі, нещодавно в Україні відкрилась філія відомого міжнародного інвестиційного фонду CryptoArt, а управляючий партнер фонду Андрій Тонколитко переконаний у світлій перспективі криптовалютного ринку.

За словами засновника BlockchainHub Шермін Вошмгіра, придуману «анархістами» технологію успішно просувають німецькі банкіри, а Берлін називають центром блокчейн-розробок.

Виходець з Канади Трент МакКонагі відкрив компанію BigchainDB, яка розробляє децентралізовані рішення для баз даних. Він вважає, що витоки популярності блокчейна слід шукати ще в Веймарській республіці, яка у свій час пережила жахливу гіперінфляцію.

Берлінський програміст Андреас Шільдбах був в числі перших розробників біткойн-гаманця для гаджетів. А співзасновник компанії Ethereum Гевін Вуд стверджує, що «ефір» в основному розробляли берлінські команди. Криптовалютчики частенько збираються в місцевому барі «Кройцберг 77», що приймає біткойни до оплати.

Німці люблять гроші, але в них живий і страх інфляції, що спостерігався в міжвоєнний період. Вони завжди підозріло ставляться до ослаблення грошово-кредитної політики ЄЦБ через боргову кризу в Європі. З цієї причини багато хто готовий ризикнути і вкластися в обмежений в емісії біткойн.

Інтерес до блокчейну висловлюють також Мюнхен і Франкфурт, а Deutsche Bank і Bertelsmann намагаються інтегрувати інноваційну технологію в свої транзакції.

Венчурний капіталіст Фелікс Хаас зізнається: щотижня йому на стіл кладуть новий криптовалютний бізнес-проект. Сам він з минулого року відкрив компанію «Будинок монет», що дозволяє реалізовувати за біткойни баварську нерухомість.

При цьому в Бундесбанку заявляють, що офіційний запуск криптовалюти в Єврозоні виключений і попереджають про ризики для інвесторів. Однак в німецькому центробанку визнають зростання популярності біткойнів на хвилі недовіри до нинішньої фінансової системи.