Догляд за газоном після зими

До початку весняних робіт в саду варто підійти відповідально. З одного боку, починати роботи на ділянці можна вже з моменту, коли зійде сніг і дерен розмерзнеться. З іншого боку, треба дати землі висохнути, так як відразу після танення снігу вона ще дуже м'яка і навіть просто ходіння по ній може привести до того, що на газоні залишаться непривабливі поглиблення.

Перші дії по догляду за газоном

Взимку вода, що скупчилася під поверхнею землі часто пошкоджує дерен. Процес замерзання і розмерзання верхнього шару грунту приводить до підняття купин трави, в результаті чого відбувається відривання її коренів від ґрунту. Завдяки процедурі прокатки відбувається притиснення купин до землі. Для цього найкраще використовувати спеціальний каток.

Другий крок - це вичісування газону. За допомогою спеціальних газонних або віялових граблів ретельно згрібаємо залишки сухої трави і торішнього листя.

На цьому етапі можна також використовувати аератор. Цей інструмент служить для насичення грунтового шару повітрям шляхом проколювання грунту зубцями. Крім того, така обробка знищує проростаючі бур’яни і видаляє залишки мертвої трави. Аерацію газону можна проводити кілька разів протягом всього періоду вегетації.

Наступною дуже важливим дією, про яку не можна забувати, є вертикутація - вертикальне розпушування верхньої частині дерну. Її метою є насичення газону повітрям і видалення повсті, тобто залишків старого мертвого шару грунту. Для цього використовуються спеціальні пристрої - вертикутери, які за допомогою гострих пластинчастих ножів проколюють дерен на регульовану глибину і руйнують стару кореневу систему газону (повсть). В результаті поліпшуються умови для зростання молодих пагонів.

Вищеописані дії необхідно провести до початку періоду вегетації, який припадає на кінець квітня - початок травня.
Добрива

Після прочісування газону необхідно провести підгодівлю добривами. Ранньою весною насамперед треба дати газону певну порцію азотних добрив (від 1,2 до 1,8 кг на 100 м2). Це сприяє більш швидкій регенерації і трава швидше придбає насичений зелений колір. Можна використовувати такі добрива як селітра аміачна, сечовина або спеціально розроблені комплексні добрива для газону «Весняні». Розподіляти добрива по ділянці слід рівномірно. Підживлення можна виконувати як вручну, так і за допомогою спеціальної сівалки.

Полив

Починати полив слід в залежності від погодних умов і пов’язаної з цим вологістю. Найкраще це робити рано вранці, тому що денний полив викликає погане всмоктування води грунтом через швидке випаровування і викликає опіки зеленої маси, а вечірній полив, особливо в прохолодні, туманні вечори через надмірну вологу сприяє виникненню хвороб на газоні. Після внесення будь-яких добрив необхідно провести рясний полив. Не слід поливати газон після обробки газону гербіцидами.

Стрижка

Першу сезонну горизонтальну стрижкою слід проводити, коли трава досягне у висоту хоча б 5-7 см. Для стрижки газону використовуйте роторні газонокосарки, а не тримери.

Способи вирішення деяких весняних проблем

Іноді трапляється так, що на поверхні газону з’являються місця з поріділою травою - «залисини». Якщо вони невеликого розміру, то найкращим рішенням буде замінити пошкоджені ділянки новими фрагментами дерну, які можна взяти з інших місць, наприклад з краю газону або з-під кущів. Якщо ж «залисини» досить великі за розміром, то в цих місцях доведеться досіяти траву. До речі, ось тут https://zernyatko.in.ua/uk/trava-gazonnaja/ можна придбати якісне насіння газонної трави.

Щодо самої процедури досіювання, то для цього слід розпушити землю вилами, вирівняти поверхню (при необхідності досипати в землю пісок), а потім посіяти траву.

Коли на вулиці волого, можна помітити білу субстанцію, що склеює стеблинки трави. Це снігова пліснява - грізна і, на жаль, поширена хвороба. Боротися з нею буває досить складно. Як тільки з’явилися перші ознаки цієї хвороби, необхідно відразу ж вжити заходів щодо її усунення. Іноді буває досить обрізати траву дуже коротко в тому місці, де знаходяться перші сліди цвілі. Можна також обприскати траву протигрибковим препаратом. Однак, якщо проблема має місце на великих ділянках газону і цвіль сильно поширилася, може трапитися так, що доведеться його укладати або сіяти заново.