Цифра по повітрю: Кому потрібне цифрове телебачення

Цифрове ефірне телебачення - це сучасна технологія телемовлення. Звичне нам телебачення називається аналоговим, і основним його недоліком є нестійкість телесигналу до різних перешкод. Цифровий сигнал захищений від цього, що забезпечує високу якість зображення і звуку телеканалів. Цифрове телебачення, як вважають, це майбутнє сучасного телебачення, і з цієї причини є закони, які вимагають, щоб всі телестанції переключилися від аналогової передачі на цифрову.
цифрове телебачення

Переваги цифрового телебачення

Переваг у цифрового телебачення перед аналоговим безліч - як для мовників, так і для глядачів, ось лише деякі з них. По-перше, більш економно використовується частотний спектр: в тій же смузі 8 МГц (7МГц для європейських кабельних каналів), де раніше розміщувався один аналоговий ТБ-канал, можна розмістити від 6 до 10 цифрових. По-друге, при цифровому мовленні сигнал не потрібно перетворювати - мовник отримує його в цифровому вигляді, цифровим він залишається і в студії, цифровим потрапляє в ефір. По-третє, з’являється нова аудиторія - мобільні користувачі (європейський стандарт DVB-T передбачає прийом в рухомому автомобілі, вертольоті, поїзді), в той час як аналогове ТБ приймати на ходу в умовах міста практично неможливо.

Для глядачів переваги теж є. По-перше, поліпшується якість картинки: якщо прийом є, то цифрова картинка апріорі краща аналогової - вона чіткіша, в ній більше інформації, її приємніше дивитися, так як вона стійкіша до перешкод. По-друге, з’являється можливість приймати ТБ-сигнал за допомогою мобільних терміналів.

По-третє, глядач отримує додаткову інформацію - більше не доведеться купувати газету з програмою на тиждень, оскільки EPG (електронна телепрограма) є частиною цифрової телепередачі, глядач бачить як інформацію про поточну програму, так і анотований гід на тиждень або дві.

По-четверте, з’являється можливість отримувати додаткові зручності - багатомовне супровід (наприклад, канал EuroNews транслює відразу на семи мовах, включаючи російську), титри на різних мовах.

По-п’яте, по цифровому каналу можна передавати п’ятиканальний звук (система стереозвуку NICAM дозволяє передавати тільки два канали, тобто PRO LOGIC). Навіщо купувати DVD, коли можна дивитися фільми з нормальним звуком на звичайному ТБ!

Історія питання

Епоха цифрового ТБ наступила на початку 1990-х років, коли практично одночасно в Європі та США почалися роботи над національними стандартами - ATSC в США і DVB ​​в Європі. У другій половині 1990-х цифрове телебачення в Європі впевнено стало тіснити аналогове, спочатку - в супутниковому / кабельному ТБ (там, де передплатник платить реальні гроші), а потім і в міських умовах - в більшості країн гостро стоїть проблема «пропускної спроможності» ТВ-частот.

Цікаво, що моторність європейців (перші передачі в форматі DVB ​​відбулися вже в середині 1990-х) зіграла з ними злий жарт: на сьогодні цифровий стандарт DVB настільки поширений в Європі, що там практично немає резону вводити картинку високої чіткості (ТВЧ або HDTV - High Definition TV). У той же час інертність США (пов’язана не в останню чергу з гігантською територією і фантастичною кількістю аналогових телеприймачів) зіграла на руку прогресу - сьогодні «цифрове ТБ» в Америці практично ідентичне телебаченню високої чіткості.

Бажаєте мати якісний доступ до інтернету і цифрового телебачення IPTV? Скориставшись послугами компанії IPnet, про яку детальніше можна дізнатись на сайті https://ipnet.ua/, ви отримуєте 175 каналів в бездоганній цифровій якості, і гарантований доступ до вітчизняних і зарубіжних ресурсів на максимальній швидкості.