Конструктору LEGO виповнилося 60 років

60 років тому був запатентований механізм зчеплення деталей для дитячих конструкторів, придуманий в Данії. Вашій увазі незвичайна історія ювіляра - цеглинки LEGO.

Історія LEGO, найзнаменитішої серії розвиваючих іграшок, почалася ще в 1930-і роки. Столяр Оле Кірк Крістіансен почав вирізати з дерева в своїй майстерні, що в селі недалеко від датського містечка Біллунд в Ютландії, дерев’яні іграшки, зокрема - кубики-цеглинки, які можна було легко з’єднувати один з одним і роз’єднувати.

Геніальний столяр

Ці дерев’яні деталі для зборки і моделювання датчанин придумав не від хорошого життя: в результаті економічної кризи замовлень на столярні та теслярські роботи було дуже мало, і тому майстру довелося звернутися, так би мовити, до малих форм. Допомагав йому дванадцятирічний син. Удвох вони робили будиночки для ляльок, дерев’яних собачок, яких можна було тягнути за мотузку, і знамениті нині кубики. Нову фірму з виготовлення іграшок назвали LEGO: від данського “leg godt” - “грай добре”.

Після Другої світової війни, коли замість дерева почали активно використовувати пластмасу, датський столяр вліз в борги і придбав відповідне обладнання - ливарні машини. Якийсь час пішло на експерименти, але до 1958 року був розроблений сучасний дизайн LEGO, а 28 січня 1958 року, тобто 60 років тому, було отримано патент на цеглинки з їх особливою системою кріплення.

Креативні конструктори

За довгі роки компанія, штаб-квартира якої і сьогодні знаходиться в датському Біллунді, виробила близько 400 мільярдів цеглинок і “лего-чоловічків” - маленьких фігурок для різних наборів. Якщо їх можна було б поділити між жителями нашої планети, то кожен би отримав близько 60 деталей LEGO.

До речі, тут можна замовити захоплюючі інтерактивні дитячі іграшки, які допоможуть вашій малечі краще пізнавати довколишній світ.

LEGO Group є третім за величиною концерном у світі, який випускає дитячі іграшки, його річний оборот становить близько п’яти мільярдів євро. У Біллунді, колись маленькому містечку, побудований міжнародний аеропорт, який приймає пасажирські лайнери з гостями парку атракціонів “Леголенд” (Legoland). Після паризького “Діснейленду” це - найвідоміший парк розваг в Європі, і все тут побудовано з LEGO. Їх тріумфальний хід пояснюється, перш за все, геніальністю винаходу, креативними можливостями простої, здавалося б, іграшки. Два цеглинки LEGO можна з’єднати 24 різними способами, а сім таких цеглинок, як підрахували математики з університету датського міста Орхус, - це вже 85 мільярдів варіантів.

Але LEGO - це не тільки цеглинки, причому вже давно. Діапазон деталей величезний. Випускаються найрізноманітніші конструктори і тематичні набори - від “Зоряних воєн” до архітектурних пам’яток. Найпростіші (із серії Duplo) призначені для найменших, а складні технічні набори (LEGO Technic) розраховані на підлітків і дорослих. Цеглинки LEGO навіть побували в космосі: в травні 2011 року їх взяли на МКС, де астронавти проводили з ними різні експерименти.