Lexus UX: погляд дизайнерів на концепт майбутнього

Для Lexus тема кросоверів не нова. Фактично саме цей японський бренд став в 1990-і піонером в області поєднання в автомобілі позашляхових характеристик з комфортом, випустивши моделі RX і LX. Зовсім недавно Lexus представив нову заявку на лідерство в цій галузі.

Глобалкар

Йдеться про показаний в 2016 році на Паризькому автосалоні концепт компактного кросовера UX. Дизайн автомобіля розроблений на півдні Франції в європейському дизайн-центрі концерну Toyota - ED2. Головні творці футуристичного концепту - Стефан Расмуссен і Олександр Гомье виглядають як справжні європейські інтелектуали: підтягнуті, життєрадісні, позитивні. Саме вони є розробниками  філософії «Yet», яка є одним з базових дизайнерських концепцій японського автовиробника.

Суть філософії в поєднанні контрастних начал: утилітарності і краси, надійності і динамічності. Водійське крісло Lexus UX зовсім незвичайне. Це один з найбільш помітних новаторських елементів концепту, і виглядає воно справжнім витвором мистецтва. Разом з тим - це складна інженерна конструкція, що має назву Kinetic Seat (кінетичне крісло).

«Водійське крісло складається з рухомих елементів, - говорить Олександр Гомье, - воно «відгукується» на рухи людського тіла і автомобіля. Ми постаралися додати сидінню свого роду гіроскопічні властивості, що дозволяють водієві залишатися в стабільному положенні навіть при активному маневруванні».

По суті в конструкції крісла використаний принцип павутини, нитки якої розходяться від центру спинки крісла і яка дозволяє грудній клітці людині, що сидить у ньому робити обертові рухи навколо вертикальної осі сидіння. Цікаво, що матеріалом для крісла стали не пластики, одержувані при перегоні нафти, а штучний павуковий шовк. Він виробляється з білків, які виробляються на екологічно чистих підприємствах методами біотехнологій. При цьому новий матеріал володіє високим поглинанням і підвищеною міцністю. У малюнку оббивки крісла також використовуються мотиви павутини.

Поєднанням функціональності і нової естетики може вважатися і система виведення бортової інформації. Те що є в UX аналогом приладової дошки, робить зовсім незвичайне враження.

«Як правило, приладова дошка плоска, але ми постаралися створити ефект тривимірної реальності, в яку водієві доведеться зануритися. Це абсолютно новий тип людино-машинного інтерфейсу, - каже Гомье. - Плоскі індикатори були замінені об’ємними. Прямо перед водієм нібито ширяє на деякому віддаленні в просторі куля-голограма, в якій в цифровому і аналоговому вигляді відображаються основні показання приладів.

Центральна консоль, розташована праворуч від водія, також відображає дані системи кондиціонування і музично-розважальної системи у вигляді голографічних фігур. Дизайнери відмовилися від традиційних бічних дзеркал, замінивши їх вбудованими камерами заднього виду, які передають зображення на екран.

«Особливість створеного нами інтерфейсу «людина-машина», - пояснює Гомье, - не тільки в його тривимірності, а й можливості його налаштування під конкретного користувача».