Користь і особливості використання компресійного одягу

Дещо дивне питання: що об'єднує людей похилого віку та спортсменів в плані одягу? Варто задуматися, що саме одним допомагає спокійно переміщатися від будинку до продуктового магазину, а іншим збільшувати силу, швидкість і витривалість, не травмуючись під час занять? Відповідь дуже проста - це компресійний одяг!

Початківці спортсмени часто чули про одяг, який дозволяє зменшити ризик пошкодження судин під час силових і тривалих тренувань. Адже під час занять напружуються не лише м’язи, а й кровоносна система, а розширення вен і артерій може призвести до досить важких наслідків. Лікарі недаремно рекомендують людям, які займаються підняттям важких предметів або стоячою роботою, носити компресійні панчохи або легінси.

Але повернемося до витоків і згадаємо про саме поняття компресії або, іншими словами, стиснення. Адже саме за таким принципом і працює цей чудо-одяг, тобто стискає частини тіла людини, не дозволяючи венам і артеріям збільшуватися в об’ємі.

При «накачуванні» певної групи м’язів судини, які пронизують тіло людини, розширюються, щоб провести більший потік крові. В такому стані стінки вен можуть змінити свою форму і стати вигнутими, що може привести до розвитку варикозу та інших не менш проблемних хвороб. Компресійний одяг не дозволяє судинам досягти такого стану, випрямляючи їх, і зупиняє розвиток недуг, якщо вони вже пустили коріння.

Всього існують чотири категорії «компресійки». Однак тільки першу категорію можна придбати вільно в аптеках, інші види можна отримати лише за рецептом лікаря. Без консультації фахівця не варто самостійно виставляти діагноз, адже компресійний одяг створено не для підвищення м’язового тонусу, а для підтримки здоров’я на належному рівні. Це не елемент одягу для постійного носіння, адже тривале стиснення також згубно позначається на судинах.

Основними перевагами компресійної одягу є:

- підтримка постійної температури м’язів, завдяки чому вони весь час знаходяться в розігрітому стані;

- більший приплив крові до м’язів за рахунок придушення деформації судин;

- зниження виділення молочної кислоти в м’язах, що приводить до прискореного відновлення після тренувань;

- зниження витрат енергії людини під час тренування за рахунок підтримки м’язів при їх скороченні і розтягуванні.

Слід зазначити що «компресійка» зменшує больові відчуття, які виникають після тренувань, а також у людей, які страждають хворобами вен. Тому спочатку цей одяг з’явився в медичній сфері, і лише потім перейшов на спорт. Адже компресійні панчохи і шкарпетки були необхідні пацієнтам в посттравматичному періоді для прискореного відновлення.