Daiwa House замінить 80% складських робітників роботами

Японська будівельна компанія автоматизує роботу складу в префектурі Тіба. Замість необхідних 600 співробітників на майданчику буде працювати всього 100 чоловік, а більшу частину роботи візьмуть на себе роботи-вантажники.

Компанія Daiwa House приступила до розробки автоматизованої системи управління складами в Японії. У найближчий рік складські приміщення будуть обладнані роботами-вантажниками Butler, розробленими індійським стартапом GreyOrange - виробником роботизованих систем для складів. Роботизовані приміщення корпорація буде здавати в оренду онлайн-магазинам та іншим підприємствам, які займаються торгівлею.

Транспортні роботи Butler, як і схожі пристрої від Amazon, перевозять полки на спеціальних модулях. Як тільки покупці розмістять замовлення, роботи отримають команду і доставлять полку з потрібними товарами до місця упаковки і навантаження. Також склади обладнають системою управління на базі штучного інтелекту, яка допоможе організувати роботу складу більш ефективно. Першим автоматизованим майданчиком стане склад площею 150 000 кв. м в префектурі Тіба. Зазвичай на підприємствах такого розміру працює не менше 600 чоловік, але Daiwa House залишить тільки 100 співробітників, замінивши всіх інших сотнею роботів.

Склади працюватимуть цілодобово і дозволять зменшити витрати на 30% за рахунок скорочення робочих місць, так як 80% витрат йде на оплату праці. Програмне забезпечення також оптимізує роботу вантажівок і підвищить їх місткість до 65%.

Створення автоматизованої системи обійдеться компанії в 1-2 млрд ієн, повідомляє Nikkei Asian Review. Поступово Daiwa House обладнає роботами інші складські приміщення, а також створить алгоритм на базі штучного інтелекту, який буде інструктувати персонал.

Складських роботів-вантажників Butler з осені почне використовувати японський постачальник меблів Nitori Holdings. Японський онлайн-магазин канцтоварів Askul вже застосовує роботизовані маніпулятори в розподільному пункті, а підрозділ Amazon в Кавасакі використовує роботів-транспортувальників. За даними Deutsche Bank, на цикл робіт системи Amazon Robotics витрачають 15 хвилин, тоді як люди - 60-75 хвилин. Крім того, роботизовані складські системи скорочують операційні витрати на 20%.

Ще один лідер в сфері роботизації складів - це британський онлайн-супермаркет Ocado, який використовує роботів, штучний інтелект і інтернет речей для оптимізації роботи своїх складських приміщень.