Китай побудує суперкомп’ютер на квінтильйон обчислень в секунду

Китайські вчені пообіцяли до 2020 року закінчити розробку суперкомп'ютера Tianhe-3 зі швидкістю обчислень до квінтильйона операцій в секунду. Це вище, ніж показники, заявлені їх конкурентами з США і Японії.

Суперкомп’ютери вважаються в Китаї двигуном технологічного та економічного розвитку. Так, комп’ютер Tianhe-1 використовують в своїй роботі 1600 дослідницьких команд з 20 міст, а також в 1200 ключових інноваційних проектах. В цілому це дає сукупну економічну віддачу в районі $ 459,2 млн.

Сфери застосування технології включають прогнозування погоди, розробку ліків, створення літаків і суден, а також пошук корисних копалин. Зростання суперкомп’ютерної потужності Китаю триває незважаючи на введену в 2015 році Америкою заборону на експорт чіпів для Tianhe. Країні вдалося створити власні розробки і задовольнити потребу в чіпах верхнього рівня, процесорах і операційних системах. Китайські суперкомп’ютери постійно розвиваються, зокрема до кінця поточного року планується запуск інноваційного обчислювального комплексу Sunway Exascale, який замінить найшвидший на сьогоднішній день в країні комп’ютер Sunway TaihuLight.

Головними труднощами на шляху до досягнення суперкомп’ютерної переваги може стати енерговитратність подібних пристроїв. Так, Tianhe-3 буде споживати 30-40 мегават енергії в годину. До речі, по посиланню журналы 2018, ви знайдете багато онлайн-видань на комп’ютерну тематику

В кінці минулого року було оголошено, що Китай володіє найбільшим числом суперкомп’ютерів у світі - всього 202 одиниці. Піднебесній вдалося обігнати навіть США, що володіють 143-ма такими машинами.

Це перший випадок, коли США змістилися на друге місце з моменту створення рейтингу 25 років тому. Третє місце в рейтингу займає Японія з 35 суперкомпьютерами, потім Німеччина - з 20, Франція - з 18 і Великобританія - з 15.

Перше місце в Top500 - результат збільшення інвестицій Китаю в дослідження і технології: відповідно до одного з недавніх досліджень, на частку країни сьогодні припадає близько 20% всіх витрат на наукові дослідження в світі.

Найшвидший китайський суперкомп’ютер - Sunway TaihuLight. Його максимальна швидкість роботи досягла 93 петафлоп. Це майже в три рази швидше, ніж у другого найшвидшого комп’ютера в світі - Tianhe-2, який також знаходиться в Китаї. Для порівняння, найшвидший комп’ютер в США Titan має максимальну продуктивність 17,6 петафлоп і займає лише п’яте місце в світі.