Віммельбухи: книги-картинки, які дуже подобаються дітям, і їх батькам

Парадокс: для кращого розвитку мовлення дитини їй необхідно якомога частіше розглядати книги, в яких абсолютно немає слів. Зате є малюнки, за якими можна розповідати захоплюючі історії. Так-так, з однієї і тієї ж ілюстрації можна "вивудити" безліч історій, причому у кожного читатча вони будуть свої, неповторні!

Ми звикли, що хороша дитяча книга - це неодмінно яскрава, соковита картинка і трохи тексту. Такі видання можна придбати у книжкових магазинах, кіосках, чи в інтернет-магазинах, для прикладу fifth-ocean.com.ua. А спробуйте прочитайте малюкові вімельбух - книгу, де немає жодної букви, тільки картинки, точніше, одна ілюстрація для однієї або декількох історій.

Ретельно продумані образи, повністю задіяний простір, скрупульозно промальовані деталі створюють особливу, відмінну атмосферу віммельбухів. Ви скажете, що це за новинка - це ж старі знайомі комікси. А ось і ні: у коміксах обов’язковий лінійний сюжет, а у віммельбусі їх нема, тут кожна картинка містить величезну кількість персонажів і предметів. Такі книги для розглядання користуються шаленою популярністю і зараз знаходяться в топах всіх книжкових хітів.

Історія створення Wimmelbuch сягає своїм корінням в Німеччину. Вперше її створив близько 40 років тому художник Алі Мітгуш. Досить швидко цей жанр зачарував як дітей, так і дорослих, за лічені роки ставши фаворитом багатомільйонної аудиторії.

Віммельбухи мають свої відмінні риси. Як правило, кількість розворотів невелика - 7-10, надрукованих на цупкому картоні. «Класичний» віммельбух досить великий, формату А2, однак існують і більш компактні варіанти, які зручно брати з собою в дорогу або на прогулянки.

На строінках таких книжок дуже багато деталей, тут художником задіяний буквально кожен сантиметр простору, причому це може бути якась окрема історія. Тут відсутній загальний смисловий центр, а окремі сюжети розгортаються одночасно. Кожен раз - це нове прочитання: нові життєві ситуації, нові взаємозвязкиї, тут можна «підглядати» за звичками улюблених героїв, порівнювати і моделювати розвиток подій, знайомитися з новими словами, поняттями, взаємозв’язками, - і все це у вигляді захоплюючих, нових історій.

Віммельбухи - це сімейні книжки, адже сюжет народжується у процесі спільного перегляду. Недарма психологи так люблять книги-картинки, і рекомендують батькам частіше розглядати їх разом з дітьми. Дитина часто переносить в придуманий образ дійсно хвилюючу його проблему, а це значить, що батьки можуть відсіяти частину з них уже на стадії моделювання ситуацій з героями книг.

Таким чином, віммельбухи абсолютно ненав’язливо тренують пам’ять, уважність, розширюють словниковий запас, розвивають кругозір, вміння знаходити причинно-наслідкові зв’язки, і дійсно є геніальною знахідкою для батьків.