Чим корисна зелень: шпинат, селера, рукола, м’ята

Якщо звичні петрушка, кріп і зелена цибуля питань не викликають, то решта зелених гілочок з листочками химерної форми багато хто з нас зазвичай обходять стороною. А даремно! Щоб не турбуватися про здоров'я і фігуру, потрібно додавати в свій раціон якомога більше різноманітної зелені - бажано, кожен день. Сьогодні ми розповімо про корисні властивості деяких видів зелені.

Шпинат

Він обов’язково має бути на вашому столі: до складу шпинату входить йод, який необхідний для роботи щитовидної залози, а також клітковина, каротин, хлорофіл, залізо та інші елементи, що відповідають за обмінний і вуглеводний процеси в організмі. Ця корисна зелень допомагає поліпшити роботу кишківника і виводити токсини. Помічний шпинат і для очей: лютеїн, що міститься в ньому сприяє поліпшенню зору і зменшення втоми очей під час роботи за комп’ютером.

Як використовувати: шпинат можна додавати в салати і використовувати в якості інгредієнта різних страв: його трохи кислуватий смак додасть пікантності супу або соусу, часто використовується і в якості гарніру. А ще можна замінити шпинатом капустяне або виноградне листя в голубцях.

Рукола

Зелень рукколи вважається потужним афродизіаком. Крім того, вона містить цілий ряд флавоноїдів і хімічних елементів, включаючи йод, які чудово зміцнюють кровоносні судини. Ця зелень рекомендується людям, що страждають підвищеним артеріальним тиском і ожирінням - дієтологи навіть призначають розвантажувальні дні з вживанням однієї лише руколи. Крім цього, рукола чудово регулює обмінні процеси, налагоджує травлення і має позитивний ефект при депресіях і стресах.

Як використовувати: рукола припаде до смаку тим, хто любить гостреньке. Найчастіше її додають у салати і овочеві заправки до м’ясних страв. У Середземномор’ї рукколу використовують при приготуванні піци.

Селера

Селера є джерелом різних корисних речовин: в ній містяться бор, кальцій, хлор, залізо, магній, марганець, фосфор, селен, цинк, вітаміни вітаміни А, В1, В2, В3, В5, В6, С, Е, К, клітковина , жирні кислоти і амінокислоти. Вони допомагають зменшити кров’яний тиск і знешкодити канцерогени. Крім того, селера регулює баланс рідини в організмі. Сік селери є визнаним помічником для зниження ваги.

Як використовувати: селера додасть пряну нотку в соус, суп або салат. Зелень і стебла селери чудово поєднується з овочами, м’ясом, рибою, грибами, птицею, особливо гарний селера в перших стравах з качки або гуски. Вишуканий аромат селери відтіняє смак страв з баклажанів, квасолі, капусти, картоплі і моркви.

М’ята

Ефірні і масляні речовини, що входять до складу м’яти, мають заспокійливу дію, знімають головний біль і покращують сон. Крім того, вітаміни В1, В2, В5, В6 В9, РР і С, каротин і клітковина, що містяться в м’яті покращують мозкову діяльність, нормалізують артеріальний тиск і покращують травлення. Дубильні речовини м’яти знищують патогенну мікрофлору кишківника і активно борються з хворобами ротової порожнини.

Як використовувати: М’ята прекрасно поєднується практично з будь-якими продуктами, вносячи в блюда свіжу бадьорить смакову нотку. Практично незамінна м’ята в стравах з баранини. Експериментуючи, можна спробувати додавати м’яту в салати та м’ясні страви - вона збагатить і перетворить їх звичний смак.