8 науково обґрунтованих фактів про те, що пити каву корисно

Кава отримала погану репутацію. Може бути, тому що вона настільки смачна. Адже речі, які приємні на смак, майже ніколи не бувають корисними. Зазвичай саме цей улюблений вранці напій звинувачують в безсонні, тремтінні і печії. Але люди схильні ігнорувати воістину неймовірні речі, які кава робить для їх організму.

Покращення настрою

Кожен справжній любитель кави стверджує, що є щось особливе в першій чашці кави вранці, адже після неї день стає зовсім іншим. Здатність кави покращувати настрій, ймовірно, звучить як щось «містичне», але насправді цьому є наукові докази.

Дослідження, проведене в 2011 році, показало, що помірне споживання кави знижує ризик депресії у жінок, ризик самогубства у чоловіків і, як правило, покращує настрій, виступаючи в якості найсмачнішого антидепресанту на Землі. І це не просто уява, було доведено, що кава підвищує настрій, збільшуючи виробництво серотоніну, норадреналіну і дофаміну.

А от щоб приготувати дійсно смачну і поживну каву, варто на coffedoma.com.ua замовити якісну німецьку кавомашину.

Покращення уваги і реакції

Кава також може творити чудеса з довготривалою пам’яттю. Дослідження показують, що підвищення рівня кофеїну призводить до поліпшення обробки і зберігання інформації мозком. Це також допомагає з фокусуванням уваги, покращенням реакції і когнітивних здібностей.

Як показали довготривалі дослідження, пиття принаймні трьох чашок кави в день може запобігти хворобі Альцгеймера. Також кава позитивно впливає на частину мозку, уражену хворобою Паркінсона, зменшуючи ризик цього розладу на 25 відсотків у чоловіків і трохи менше у жінок.

Запобігання діабету

Любителі кави можуть заспокоїтися, знаючи, що їх пристрасть може допомогти їм контролювати діабет. Одна смачна чашка кави може допомогти не вдаватися до допомоги інсуліну (природно, потрібні консультації з лікарем), збільшуючи адіпонектин, який є однією з багатьох речей, які допомагають регулювати рівень цукру в крові. А якщо об’єднати це з магнієм і антиоксидантами, то це стане прекрасною допомогою в плані запобігання діабету.

Звичайно, ефект тимчасовий, тому остаточно розслаблятися не варто. Також варто уточнити, що ці правила не поширюються на людей, у яких вже є діабет. І ще раз потрібно нагадати про те, що обов’язково потрібно проконсультуватися з лікарем, перш ніж вносити будь-які зміни в свій раціон.

Допомога серцю

Люди давно вважають, що кава погано впливає на серце, але недавні дослідження викрили ці помилки. Мабуть, немає жодного зв’язку між підвищеним ризиком серцевих захворювань і споживанням кави. Навпаки, нові дані свідчать про те, що кава дійсно надає хороший вплив на серцево-судинне здоров’я. Хоча подібний ефект сильніший у жінок, помірне споживання кави, як виявилося, дещо знижує ризик серцевого нападу для обох статей.

Якщо людина дійсно любить каву, то їй варто знати, що вживання від трьох до п’яти чашок цього напою в день може значно знизити ризик розвитку інсульту. Кава також допомагає знизити ризик застійної серцевої недостатності та ішемічної хвороби серця.

Захист печінки

Любителям випити потрібно терміново також полюбити каву. Виявилося, що вживання кави може допомогти врятувати печінку. Ароматний напій зменшує рівні ферментів, які призводять до пошкодження печінки, і по суті бореться з раком печінки і цирозом. Дві чашки в день можуть знизити ризик госпіталізації і смертності від захворювання печінки на 50 відсотків, а це величезна цифра.

Природно, результати будуть варіюватися у різних людей, тому не варто думати, що тепер можна пити відчайдушно і запивати все чашкою еспрессо. Для досягнення оптимальних результатів споживання кави потрібно вживати регулярно, а не час від часу. Було доведено, що кава знижує ризик розвитку раку печінки. Три або чотири чашки в день можуть знизити ризик на 38% і 41% відповідно.

Допомога в боротьбі з раком

Недавні дослідження показують, що антиоксиданти в каві знижують ризик деяких видів раку. Що ще більш цікаво, здається, чим більше людина п’є каву, тим краще вона захищена. Це означає, що чотири або більше чашок на день улюбленого напою можуть потенційно врятувати не тільки здоров’я, а й життя. Також виявилося, що кава захищає від раку ротової порожнини, матки, передміхурової залози і мозку, і так далі.

В «Журналі Національного інституту раку» було опубліковано дослідження, що люди, котрі п’ють каву менш схильні до ризику розвитку меланоми. Згідно з іншими дослідженнями, у жінок, які п’ють, по крайній мері, три чашки кави в день, знижується ризик розвитку раку на 19 відсотків і знижується рецидив раку молочної залози на 49 відсотків.

Поліпшення зору

Про моркву можна забути, адже лікарі виявили новий продукт, який покращує зір. Вчені виявили, що кава дійсно надає приголомшливий ефект на зір. Кава містить хлорогенову кислоту (CLA), потужний антиоксидант, який запобігає погіршенню зору від пошкодження сітківки.

Допомога в схудненні

Очевидно, що великий латте з пінкою, шоколаду та сиропу не буде занадто добре для талії. Але зовсім інша історія зі звичайною чорною кавою. Було доведено, що кава уповільнює збільшення ваги, у всяеому разі, на короткий термін. Хлорогенова кислота, з’єднання в каві, яке пов’язане з поліпшенням зору, також може допомогти уповільнити поглинання вуглеводів. Крім того, кофеїн в каві може сприяти підвищенню швидкості метаболізму на 3-11 відсотків.

Кофеїн впливає безпосередньо на нервову систему, змушуючи її руйнувати жирові клітини, що безпосередньо призводить до спалювання жиру. Звичайно, результати будуть варіюватися в залежності від конкретної людини. Найкращі результати виявилися у більш щуплих людей. Серед тих, хто важить більше, ефект не буде настільки відчутний. Однак варто зазначити, що схуднення - тимчасовий ефект, оскільки організм в кінцевому підсумку стане несприйнятливим до дії кави.