Перший серійний літаючий автомобіль дебютує на автосалоні в Женеві

Автономні автомобілі нікуди не подінуться, а й про літаючі автомобілі ніхто не забув. Відкривши в минулому році прийом замовлень на літаючий автомобіль вартістю 400 000 доларів, компанія PAL-V, нарешті, представить серійний екземпляр PAL-V Liberty на Женевському автосалоні 6 березня.

Вже скільки їх було за останні півстоліття - а скільки ще буде... Всі колишні спроби наділити дорожню машину можливостями ще й переміщення по повітрю, незважаючи на амбіційні плани і гучні заяви винахідників, як правило закінчувалися провалом. І причин тому - маса.

Проблема не в тому, щоб навчити машину летіти, або літак - їздити. Як то кажуть, диявол криється в нюансах. Отриманий гібрид неминуче поступався в своїх споживчих характеристиках звичайному автомобілю, адже саме сухопутний режим є для таких апаратів основним. Крилата машина має серйозні обмеження по масі, габарити часто перевищують розміри звичайного легковика, конструкція її технічно дуже складна і, внаслідок цього квола “каракатиця” з достоїнствами бюджетної малолітражки коштує дорожче більшості суперкарів. Та й краш-тести навряд чи вдасться пройти гідно.

Що ж стосується польотів: експлуатація літаючих автомобілів на дорогах громадського користування всюди заборонена. Тобто, просто так взяти, та злетіти з шосе і сісти там же не вийде. Все одно треба їхати на найближчий аеродром. А раз так - чи не простіше мати нормальну машину і окремий літак? Зрештою, керування таким транспортним засобом потребує неабияких навиків, до речі, саме зараз Автоакадемія водійської майстерності проводить тренінг Эффективное руление, де розглядаються основні питання безпечного ефективного керування автомобілем.

Втім, справжніх “ікарів” наведені доводи зупинити не здатні жодним чином. Тому через місяць в Женеві публіка побачить PAL-V Liberty, заявлений як «перший серійний літаючий автомобіль в світі». Точніше, літаючий трицикл-автожир, оскільки є ще і несучий гвинт.

У новинці вагою всього 660 кг поміщається 2 людини, швидкість у повітрі становить 180 кілометрів на годину. Рух здійснюється за допомогою двох двигунів: один для руху по землі, інший - для польотів. 180 метрів дороги машині потрібно для зльоту, і не менше 30 метрів - для посадки. Заявлена автономність: 1 315 км в сухопутному режимі, і 500 км в повітряному.

Як зазначалось, прийом замовлень на PAL-V Liberty вже ведеться за ціною від 400 тисяч доларів за екземпляр. Намічений тираж становить 90 одиниць.