Скловата: особливості застосування

Досвідчені забудовники знають, що будь-яке будівництво обходиться істотно дорожче, ніж планувалося спочатку. Тому зрозуміле і закономірне бажання заощадити кошти на закупівлю і монтаж деяких будівельних і оздоблювальних матеріалів, але фахівці настійно робити цього не рекомендують.

Невиправдана заміна якісного матеріалу менш дорогим і менш якісним може знизити ефективність системи або цілої ділянки, і з часом можуть знадобитися більш значні витрати на ліквідацію можливих наслідків. У кращому варіанті при затримці фінансування будівництво рекомендується призупинити. Приблизно аналогічна ситуація зі скловатним утепленням. Багато забудовників суттєвої різниці між цим теплоізолятором і мінеральною ватою не бачать, тому віддають перевагу більш дешевому утеплювачу - скловаті.

Не применшуючи незаперечних переваг цього утеплювача, слід зазначити, що такий вибір не завжди є вдалим. Дійсно, скляне волокно, отримане з кварцового піску або скляного бою, характеризується відносно низькою теплопровідністю і еластичністю, що дозволяє використовувати вихідний матеріал для виробництва гнучких покриттів, матів, жорстких і напівжорстких панелей.

Придатність скловолоконного утеплювача визначилася для утеплення навісних вентильованих фасадів, зовнішньої теплоізоляції стін із застосуванням технології «мокра штукатурка»: на скловаті базується кілька досить затребуваних утеплювальних технологій.

З впровадженням технологій каркасно-панельного будівництва скловату стали використовувати для заповнення каркасних конструкцій, використовуючи від вивітрювання і перезволоження захисні плівкові покриття. Як утеплювач скловата, ціна якої більш ніж доступна, себе повністю виправдовує, але її широке застосування обмежується низкою суттєвих недоліків.

Перш за все, це підвищення теплопровідності теплоізоляції при зволоженні. Фрагмент мокрого утеплювача утворює постійно діючий місток холоду. Оскільки утеплювач неохоче віддає воду, просушити вологу ділянку вельми складно: на це може піти кілька літніх місяців. Найчастіше проблема вирішується повною заміною вологого утеплювача сухим.

Недолік другий: матеріал в значній мірі схильний до усадки, тому з часом в утеплювальні покритті утворюються щілини, що формують постійно діючі канали витоку тепла. Компенсувати це явище ущільненням матеріалу, швидше за все, не вийде, оскільки спресований утеплювач набуває велику теплопровідність і стає менш ефективним.

Монтаж скловати нескладний, але вимагає обов’язкового використання захисного спорядження, що оберігає укладальника від впливу мікроскопічних часток скла. Потрапивши на руки, в очі або легені, скло може викликати роздратування, ініціювати загострення уповільнених хвороб.

Монтаж скловати повинен проводитися з постійним відтоком повітря, для чого в приміщеннях облаштовується повноцінна витяжна вентиляція. Нові моделі скловолоконних утеплювачів частково або повністю позбавлені цього недоліку, але не враховувати цей фактор при монтажі скловати не можна.

За термостойкістю матеріал удвічі поступається іншим сучасним утеплювачам, ціна яких дещо вища: незворотні зміни структури скловати наступають при підвищенні температури понад 450 градусів.

Таким чином, повністю відмовлятися від застосування скловатного утеплювача необов’язково, але слід пам’ятати, що його позитивні властивості проявляються при правильному виборі і технічно бездоганному монтажі.

Скловата завдяки своїй ефективності і доступності рахується одним з найбільш популярних утеплювачів. А по посиланню https://akvilon.ua/katalog/steklovata можна дізнатися про основні сфери застосування, переваги цього матеріалу, а також вигідно його придбати.