Технологія CRISPR дозволить уникнути голоду в майбутньому

Х'ю Грант, виконавчий директор траснаціональної агрокорпорації Monsanto і Джеймс Коллінз, головний операційний директор відділу сільського господарства компанії Dow DuPont розповіли в інтерв'ю Wall Street Journal, як технологія редагування генома CRISPR змінить методи селекції і підхід до фермерства. За їхніми словами, нова технологія - це, можливо, єдиний спосіб уникнути голоду в умовах постійно зростаючого населення планети.

Приблизно два десятиліття тому широко обговорювалося використання в сільському господарстві технології генної модифікації рослин, що дозволяє вводити в один організм гени іншого. Сьогодні не менші побоювання викликає новий метод - CRISPR, відомий як «редагування» генома, який дозволяє вченим видаляти з організму хвороботворні гени і додавати здорові без введення будь-якої чужорідної ДНК.

Прихильники методу кажуть, що CRISPR - це просто прискорена версія селекції, якою фермери займаються протягом століть, тільки в рази ефективніше. Противники стверджують, що «гри з генами» можуть мати непередбачені і далекосяжні наслідки на еволюцію людини.

«Я вважаю, що CRISPR відмінно ілюструє приклад того, як стародавні технології перетворюються в нові, - каже Джеймс Коллінз, головний операційний директор відділу сільського господарства DowDuPont. - завдяки CRISPR стає можливим всього за 5-6 місяців отримати новий сорт, в той час як ще зовсім недавно на це потрібно було шість років».

Крім того, використання алгоритмів машинного навчання поряд з біотехнологіями дозволяє в рази знизити використання пестицидів і, як наслідок, значно зменшити шкідливий вплив на грунт і екосистему. У цьому контексті варто згадати і агроволокно для підвищення урожайності, завдяки якому досягається суттєве збільшення обсягів вирощування сільськогосподарських культур.

«Безумовно, редагування генів стосуватиметься безлічі аспектів нашого життя, - говорить Хью Грант, голова і виконавчий директор траснаціональної агрокорпорації Monsanto. - CRISPR дає нам можливість точково використовувати добрива і усувати хвороби у рослин на набагато більш ранній стадії».

«Завдяки технологіям ми садимо найкраще насіння в кращу землю, - говорить Грант. - Отже, отримуємо значніший урожай. Крім того, аналіз даних дозволяє використовувати землю таким чином, що при високому рівні врожайності не відбувається виснаження грунтів». За словами Джеймса Коллінза, нові технології дозволяють точно визначити, на якій ділянці поля та, чи інша культура відчуватиме себе найкраще і дасть більший урожай. За рахунок цього відбувається ротація рослин на території одного господарства, що гарантовано захищає грунту від збідніння.

Нові технології - це не тільки спосіб більше заробити для компаній аграрного сектора. З огляду на прогнози про зростання населення планети до 10 млрд. осіб до 2050 року, це може виявитися єдиним способом уникнути голоду, використовуючи сьогоднішній обсяг посівних площ.

«Ми говоримо про спробу нагодувати 10 мільярдів чоловік до 2050 року і потребуємо підтримки нинішнього рівня продуктивності, - каже Коллінз. - Ми збираємося нагодувати багатьох людей і створимо велику економічну стабільність, що, в свою чергу, призведе до політичної стабільності та процвітанню. Все в економіці так чи інакше починається з сільського господарства».