Блокчейн-платформа INS зробить споживчі товари на 30% дешевшими

Найбільші на планеті виробники провіанту і товарів повсякденного попиту, серед яких Valio, Unilever, Reckitt Benckiser і Mars, уклали угоду з компанією INS про використання розробленої її фахівцями блокчейн-платформи в пілотних проектах продажів. Очікується, що подібна практика дозволить споживачам купувати провіант і товари повсякденного попиту безпосередньо у виробників, що дасть їм можливість заощадити до 30% від вартості цих товарів - пишуть журналісти видання The Telegraph.

На даний момент виробникам продуктів харчування та побутових товарів доводиться погоджувати свою цінову політику з власниками роздрібних мереж. Завдяки використанню блокчейн-платформи вони зможуть встановлювати розцінки на власну продукції на свій розсуд. Саморегульована блокчейн-платформа буде функціонувати на основі розподіленого реєстру, що дасть можливість створити децентралізовану систему розподілу різних продуктів.

Таким чином, виробникам більше не потрібно буде вдаватися до послуг посередників. Завдяки технології смарт-контрактів вони зможуть вибудовувати прозорі відносини з споживачами без залучення до цього процесу третіх осіб. До речі, впроваджена кілька років на Україні система закупки ПроЗорро теж дозволяє мінімізувати посередницькі, у більшості своїй корупційні схеми, формуючи таким чином найбільш оптимальні, справедливі ціни.

Поряд з цим, блокчейн-платформу можна буде використовувати для проведення маркетингових кампаній і запуску програм лояльності.

У штаті INS зараз 35 осіб, включаючи засновників Instamart Петра Федченкова і Дмитра Жуліна. Радниками проекту виступили голова Qiwi Сергій Солонін, екс-президент Dixy Ілля Якубсон, блокчейн-експерт Дмитро Хорватовіч і підприємець і інвестор Прабхакар Редді.

Згідно з експертними прогнозами до 2020 року обсяг світового ринку побутових товарів зросте до 8,5 трлн. американських доларів. У компанії INS відзначають, що, наприклад, у Великобританії цей ринок поділений між чотирма великими гравцями. Очікується, що запуск блокчейн-платформи фахівцями INS дозволить кардинальним чином змінити розстановку сил на цьому ринку.

Варто зазначити, що на сьогоднішній день блокчейн природним чином вписується в бізнеси, де існують складні ланцюги поставок, відстеження якості, постачальники і велике число клієнтів. При цьому ця технологія вирішує відразу кілька проблем: захищає від контрафакту, поганої якості, від нестачі інформації про продукт. Технологія дає створити бізнес-модель, засновану на довірі і на тому, що ніхто не зможе уникнути виконання зобов’язань. А якщо спробує, то зустріне заздалегідь обумовлені, негативні для себе наслідки.