Шик, блиск, краса - як зберегти фарбу на автомобілі

Ідеально гладка поверхня кузова, блиск деталей, прозоре скло і новенькі колеса - ви тільки що привезли автомобіль з салону додому і показуєте рідним покупку. Вашому захопленню і радості домочадців немає меж. Як зберегти той же настрій через кілька років, коли після тривалої експлуатації автомобіль втрачає свою привабливість?

Звичайно, найкраще звернутися до спеціалістів у сфері захисту авто від згубних впливів довколишнбого середовища, зокрема, скористатися послугою профессиональный детейлинг від компанії «Vit-Avto». Втім, представлені нижче інструкції від спеціалістів допоможуть своїми силами уникнути непередбачених витрат і продовжити термін експлуатації машини.

Поговоримо про збереження фарби на кузові. Отже, візьміть за правило регулярно мити свій автомобіль. Переконання деяких автовласників, які стверджують, що шар бруду і пилу допоможе захистити кузов від негативного впливу навколишнього середовища, - це міф. Разом з грязьовим нальотом на авто осідають активні хімічні речовини, які найчастіше призводять до корозії металу, а далі - до гниття транспортного засобу. Тому якщо автомобіль відправляється в подорож щодня, то мити його варто раз в 1-2 дня. При рідкісних поїздках рекомендується мити раз на місяць.

Ваші побоювання з приводу того, що хімічні речовини під час миття автомобіля можуть негативно відбитися на його лакофарбовому покритті, безпідставні. Зараз автомийки пропонують варіант «душа» з використанням безконтактної хімії - засоби розщеплюють бруд, але не контактують з покриттям кузова авто.

Фахівці пропонують продовжити термін експлуатації авто завдяки нанесенню на кузов воску, «рідкого скла» або нанопокриття. Розберемося, у чому плюси кожного з видів покриття. Віск створить на кузові спеціальну плівку, захищаючи метал не тільки від бруду, але і корозії. «Рідке скло» здатне протриматися на кузові до одного року і надати йому блиск. Його перевага в тому, що поверхня автомобіля залишається гладкою, і по ній легко скочується бруд і пил. Нанопокриття відоме тим, що оберігає машину від дрібних пошкоджень, корозії і ультрафіолетових променів від шести місяців до року. Цей склад допомагає автомобілю не перегріватися у спеку, а фарба не вигоріти на сонці.

Непомітні шорсткості на кузові автомобіля і його шліфування можна видалити за допомогою полірувальних матеріалів (пасти). Вони не тільки продовжать життя корпусу машини, але і додадуть йому дзеркальний ефект. В Україні таке полірувальне «задоволення» коштуватиме від 200 грн. Пасти бувають декількох видів і вибираються в залежності від масштабу і глибини дефектів. Так, наприклад, патьоки, шагрень (її ще називають «автомобільним целюлітом») та інші нерівності рекомендуємо усунути завдяки крупноабразивним пастам. У той же час існують неабразивні суміші, які використовуються як захист для лакофарбового покриття, а кольорозбагачуючі поліролі допоможуть відновити фарбу на старих автомобілях.

Механічний вплив - такий ж серйозний, як і хімічний. Ніякого толку у воску, «рідкому склі» та нанопокриттям не буде, якщо на «слабких» місцях автомобіля не встановити захисні щитки. Нагадаємо, що механічній дії найбільш схильні до крила транспортного засобу і днище.

Поговоримо окремо про сезонні умовах експлуатації. Що мається на увазі? Влітку на авто негативно впливають надмірні сонячні промені, навесні і восени - рясні дощі і град, а взимку - снігопади. Щоб фарба не втратила свій блиск і захисні властивості під час несприятливих погодних умов, пропонуємо по можливості менше користуватися автомобілем.