Як уникнути серйозної проблеми - деформації стопи

Проблеми зі стопами ніг знайомі всім людям. Медична статистика свідчить, що 30% чоловіків і жінок у всьому світі не купують відкрите взуття через стан своїх стоп.

Перше місце серед різних захворювань ніг займає деформація суглоба стопи біля великого пальця. Вона з’являється внаслідок носіння вузького взуття з високими підборами, а також неправильного харчування. У просторіччі такий деформований суглоб називається «кісточкою» або шишкою. Він завдає чимало неприємностей, від яких нелегко позбутися. Але щоденна турбота про ноги допоможе впоратися з неприємним недугою. До речі, найкращим варіантом подолати цю проблему є фіксатори для пальців ніг, корректори в Ortop, заходіть на ortop.com.ua, дізнайтесь більше про цей унікальний засіб.

Поява «кісточок» перш за все обумовлено порушенням обміну речовин в організмі. Надлишки мінеральних солей надають руйнівну дію на хрящ, який є частиною суглоба і з’єднує кісткові поверхні. Еластичність хряща знижується, що призводить до порушення амортизації стопи. До того ж, хрящ розростається по краях поверхні суглоба і з часом костеніє.

Перший етап захворювання відбувається безболісно, ​​але в міру його прогресування біль буде турбувати все частіше. Спочатку при великих навантаженнях на стопу виникають періодичні болі, а потім біль не зникає і в стані спокою.

Якщо людині багато робочого часу доводиться проводити на ногах, то їй необхідно регулярно робити розминку, яка знімає больові синдроми. Добре витратити кілька хвилин на масаж стоп: зняти взуття, розтерти, погладити ступні, зробити сильні натискання на стопу, розім’яти кісточку. Якщо розминка викликає неприємні хворобливі відчуття, їх треба перетерпіти.

Дуже корисно робити різні вправи на шипованому гумовому килимку, такі як просто ходьба на місці, перекочування стопи або масаж «кісточки» на килимку. Допоможуть протистояти цьому захворюванню і наступні вправи: під стопу підкладається кульку або горіх, який катається ногою взад-вперед; здійснюються спроби взяти пальцями ніг зім’ятий клаптик паперу і перекласти його в інше місце.

Величезною є користь від вживання трав’яних чаїв. Вони сприяють виведенню солей і відновлюють порушений обмін речовин. Для цих цілей заварюють брусницю, шабельник, хвощ польовий, спориш. Виключивши з раціону, гострі і жирні страви, замінивши їх рибними і рослинними, можна докорінно змінити стан стоп в кращу сторону.

Ще до однієї поширеної проблеми стопи відноситься і п’яткова шпора. Вона виникає з тих же причин, що і «кісточка». Це зайва вага, плоскостопість, відкладення солей, через що виникає неправильний розподіл навантаження, що викликає зсув п’яткової кістки, а значить, болю при ходьбі.

Щоб запобігти больовим симптомам, не слід перевтомлювати стопи. Їх можна захистити від надмірних навантажень, вставивши в взуття ортопедичні вкладиші, що розподіляють навантаження.

Зберегти здоров’я ніг допоможуть консультації досвідченого лікаря-ортопеда, до якого потрібно звертатися при перших же появи болю. Лікар визначить ступінь розвитку хвороби, порадить дієту, підбере гелієві вкладиші, а при необхідності накладе спеціальні шини або порекомендує застосування сучасного та ефективного методу ударно-хвильового лікування, що руйнує відкладення солей.