Квантовий стрибок. Intel створила 49-кубітний надпровідний чіп

Під час своєї вступної промови на прес-конференції під час виставки CES 2018 головний виконавчий директор Intel Брайан Кржаніч (Brian Krzanich) оголосив про те, що компанія успішно спроектувала, виготовила і представила дослідний зразок унікального 49-кубітного надпровідного квантового процесора.

Примітно, що корпорація Intel представила «Tangle Lake», дослідний зразок надпровідного квантового процесора на 49 кубіт, через всього два місяці після випуску 17-кубітного чіпа. Назва Tangle Lake - на честь каскаду озер на Алясці - робить акцент на екстремально низькі температури, а також на квантово-заплутаний стан (entangled state), який необхідний для роботи квантових розрядів (або «кубітів»).

У своєму вітальному слові Кржаніч передбачив, що квантові процесори будуть вирішувати завдання, для вирішення яких нашим найкращим суперкомпьютрам сьогодні можуть знадобитися місяці і роки, наприклад, завдання, пов’язані з пошуком нових ліків, завдання фінансового моделювання або моделювання кліматичних змін. Хоча квантові обчислення дозволяють вирішувати проблеми, з якими не справляються традиційні комп’ютери, цей напрям все ще знаходиться лише в зародковому стані.

«Приєднатися до пошуку шляху для створення комерційно життєздатної квантової обчислювальної системи можуть всі бажаючі, - каже Майк Мейберрі (Mike Mayberry), корпоративний віце-президент і керуючий директор Intel Labs. - Ми вважаємо, що нам буде потрібно від п’яти до семи років, перш ніж галузь зможе вирішити проблеми, пов’язані з промисловим виробництвом, і, ймовірно, буде потрібно не менше мільйона кубітів для того, щоб отримане рішення мало комерційну значущість».

Потреба в значному збільшенні числа працюючих кубітів є тією причиною, по якій Intel на додаток до своїх інвестицій в надпровідні кубіти також займається дослідженням іншого типу кубітів, що отримав назву спінові кубіти в кремнії (spin qubits in silicon). Спінові кубіти мають переваги з точки зору масштабування, оскільки вони набагато менші надпровідних кубітів. Спінові кубіти нагадують одноелектронні транзистори, які багато в чому схожі з традиційними транзисторами і в перспективі можуть випускатися за допомогою схожих технологічних процесів. Фактично Intel вже винайшла технологію виготовлення спінових кубітів на базі свого 300мм технологічного процесу.

Кржаніч також розповів про дослідження Intel в області нейроморфних обчислень - нової обчислювальної парадигми, що повторює принципи роботи мозку і дозволяє домогтися експоненціального збільшення продуктивності та енергетичної ефективності для майбутніх завдань штучного інтелекту.

Лабораторія Intel Labs розробила прототип нейроморфного процесора, що отримав кодову назву «Loihi», який включає в себе цифрові схеми, що повторюють основні принципи роботи мозку. У процесорі Loihi реалізовані функції навчання і побудови висновків (training, inference) в єдиній мікросхемі, що дозволяє зробити машинне навчання ще більш енергоефективним.

Кржаніч відзначив значущість цих досліджень і розповів про успіхи Intel в цьому напрямку.

«Це велике дослідницький напрямок для Intel, і вже сьогодні ми маємо на руках повністю працює досвідчений екземпляр нейроморфного процесора, - сказав він. - Ця технологія дозволяє розширити можливості рішень з використанням штучного інтелекту, які розробляє Intel».

На сайті компанії  ООО «ПИН ГРУП» http://pin-g.com.ua/handbook/ ви зможете вигідно замовити конденсатори, мікросхеми, реле, трансформатори, засоби комутації, а також широкий спектр інших якісних електронних компонентів і радіодеталей відомих вітчизняних і світових виробників.