Counter-Strike: Історія найпопулярнішої у світі «стрілялки»

Сьогодні Counter Strike: Global Offensive - одна з найпопулярніших відеоігор в світі. Вона займає перші рядки в Steam, а про її існування знає кожен студент і школяр. Однак 18 років тому, коли перша версія гри тільки з'явилася, ніхто не міг передбачити такого успіху.

Counter-Strike - онлайн-шутер, суть якого полягає в протистоянні двох команд - терористів і контртерористів (спецназу). У обох команд є свої цілі в раунді, завершивши які, або повністю знищивши команду противника, вони отримують матч-поінт. Вигравши певну кількість раундів, команда виграє матч. Найпопулярніший сценарій - коли терористам потрібно закласти бомбу в певній точці, а спецназу її знешкодити.

Але з чого ж почалася історія легендарної серії? Ідея відеоігри про протистояння терористів і спецназівців виникла в кінці 90-х, тобто до теракту 11 вересня і тотальної терористичної загрози. Її творець, канадець в’єтнамського походження Мін «Gooseman» Лі, робив не комерційний продукт про актуальну і гостру проблему, а модифікацію - мод - іншої гри на потрібну йому тематику.

До CS мультиплеєрні баталії проходили в швидкісних шутерах з фантезійнимі декораціями і повністю нереальною фізикою, таких як Quake і Unreal Tournament. До них Мін Лі також створював моди, причому досить успішні: Navy Seals (мод до першого Quake) і Action Quake 2 (мод до другого Quake, який він робив в складі співтовариства модерів досить популярною в той час A-TEAM).

Ранні версії моделей спецназу і терористів

Але всі ігри меркли в порівнянні зі свіженьким Half-Life від Valve, ідеальною в усіх відношеннях на той момент грі. Саме для неї Мін Лі вирішив робити новий мод, тому що движок давав більший простір фантазії розробника - зручний мультиплеер, сучасний на 1999 рік інструментарій та більш підходящі для реалізації задуманої декорації. За словами розробника, він працював від 30 до 40 годин на тиждень під час навчання в університеті.

«Я сподівався, що в гру буде грати хоча б хто-небудь, і що почнеться все з кількох гравців, кількість яких буде згодом рости». - казав розробник.

Однак відгуки гравців після релізу приголомшили Лі. Величезна кількість позитиву і ентузіазму спонукали продовжувати роботу.

Перша бета CS вийшла 19 червня 1999 го. Гра постійно допрацьовувалася, з’являлася нова зброя і нові карти. Йшла боротьба з багами і росла популярність. Широка популярність до гри почала приходити між 1999-му і 2000-му під час випуску п’ятої бети.

Прагнення Лі створити більш реалістичний шутер принесло свої плоди, і в 2000 році Valve зацікавилися модом. Вони зв’язалися з Лі і взяли його на роботу. Як виявилося, це було одне з кращих рішень за час існування компанії. Counter-Strike під керівництвом Valve стає хітом. Прості механіки і упор на реалізм роблять гру привабливою для геймерів і допомагають просуванню в кіберспорті. Принцип easy to learn, hard to master (легко почати, важко стати професіоналом) Лі завжди ставив своїм пріоритетом, і саме це, за його словами, допомогло грі добитися такого успіху.

CS 1.6

11 жовтня 2003 року виходить CS 1.6, найпопулярніша і «довгограюча» версія гри. Саме в 1.6 “рубалися” школярі, тікаючи з уроків в середині двохтисячних, і саме з цієї версії Counter-Strike починає йти по планеті переможним кіберспортивним кроком. До речі, саме тут можна без проблем скачати КС 1.6 для Windows 10.

Призові фонди починають досягати сотень тисяч доларів, і Counter-Strike стає в один ряд з Starcraft, Warcraft і Quake 3.

Останні версії

Після 1.6 виходять нові версії: 23 березня 2004 року - Counter-Strike Condition Zero, який є практично тим же 1.6, але на іншому движку; 7 жовтня 2004 року - Counter-Strike Source, який сподобався не всім - багато хто продовжував грати в 1.6. Нарешті, 12 серпня 2011 року Valve анонсують Counter-Strike: Global Offensive. Абсолютно той же звичний геймплей, але з найсучаснішою графікою, оновленим движком, торговим майданчиком і майстернею Steam. Через рік, 21 серпня 2012-го, гра виходить у світ.

У цій версії контра стає найпопулярнішим видом кіберспорту на планеті. Призові доходять до мільйона доларів, величезна кількість прем’єр, мажор- і мінор-турнірів, спонсорські контракти і багато іншого. Бути професійним CS-єром стає престижно, модно і круто, а найголовніше - вигідно!