Зберігати вічно: як влаштоване Всесвітнє сховище насіння на Шпіцбергені

Куди тільки не відправляли режисери численних фільмів про тих, хто вижив після глобальних катастроф своїх героїв! Однак жоден герой боротьби з наслідками тотального зомбі-апокаліпсису, або інопланетної чуми не здогадався відправитися на Шпіцберген. А даремно, саме там захована надія на відродження життя на Землі у разі, «якщо щось трапиться».

У скелях поблизу селища Лонгір - столиці норвезької провінції Свальбард (більше відомої як Шпіцберген) пробитий 120-метровий тунель. Усередині нього завжди однакова температура - мінус 18 градусів. Повітря дуже сухе і чисте, як в операційній. Люди в тунелі з’являються рідко. Температуру і інші атмосферні показники контролює автоматика.

Саме тут, під скелями арктичного архіпелагу заховано найбільше в світі зерносховище. 770 000 зразків насіння розфасовані в паперові конверти. Кожен загорнутий на чотири загини - щоб виключити проникнення вологи. Вміст кисню в повітрі понижений. Це зменшує метаболічну активність насіння, одночасно, зберігаючи їх здатність до проростання.

Мікроклімат підтримують холодильні установки, що працюють на вугіллі. Чого-чого, а вугілля на Шпіцбергені вистачає! Якщо ж раптом воно закінчиться, або обладнання перестане працювати з іншої причини, температура все одно не підніметься вище мінус 3 за Цельсієм. Природним холодильником служить навколишня вічна мерзлота.

А от щоби зерно висушити швидко і якісно, спеціалісти радять використовувати сучасне елеваторне обладнання від компанії Kmz Industries & Brice - Baker. По посиланню купить зерносушилку в украине, ви зможете довідатись про характеристики, переваги і особливості експлуатації даного обладнання.

Тунель розташований в 130 метрах над рівнем моря. Навіть якщо всі льодовики на планеті розтануть, то рівень океану підвищиться на 60 метрів. Тому навіть в цьому, досить сумному для всього живого на Землі разі, сховище не опиниться під водою. Обвали гірських порід також виключені - на архіпелазі не буває землетрусів. Вхід в тунель закритий вибухозахисними дверима. За ними насіння можуть пережити ядерний вибух.

Населення Шпіцбергена менше 3 000 чоловік. З промисловості - тільки туризм і не дуже активний вуглевидобуток. Техногенний вплив на насіннєвий банк зведено до мінімуму, а екологічна обстановка на багато сотень кілометрів навколо нього близька до ідеальної.

Всесвітнє сховище насіння було відкрито в 2008 році під егідою ООН. Всі витрати на його створення і утримання взяли на себе уряд Норвегії і благодійні організації.

У разі глобальної або регіональної катастрофи запаси насіння дозволять відновити сільськогосподарське виробництво. Насіннєвий матеріал можна також використовувати для виведення нових сортів рослин.

У лютому 2008 року тодішній прем’єр-міністр Норвегії Йенс Столтенберг і лауреат Нобелівської премії миру кенійська еко-активістка Вангарі Маатаї заклали в сховище перший пакет з насінням рису. До середини 2008 року в банку було вже 250 000 зразків з 123 країн. Насіння на Шпіцберген надсилають державні органи та неурядові організації з усього світу. Зберігання абсолютно безкоштовне і необмежено за часом.

У кожному паперовому пакетику близько 500 насіння. З банку їх отримають лише при втраті інших зразків сорту. Сторона, що надала насіння, також може вимагати їх повернення. Всього сховище розраховане на 4 500 000 зразків. Навіть в ідеальних умовах насіння старіють і втрачають схожість. Час від часу частина їх будуть висаджувати в грунт. Отримані рослини дадуть нове насіння. Їх загорнуть в пакети замість старих. При дотриманні такого циклу насіннєвий матеріал може зберігатися тисячоліттями!