Практичні поради по догляду за кондиціонером

Комфорт в нашому розумінні асоціюється в першу чергу з кондиціонером. Будь то на роботі, в супермаркеті, в номері готелю, чи дома, ми відчуваємо його наявність або відсутність.

Кондиціонер служить нам круглий рік, а його пікові навантаження припадають на літню пору. Добова робота без перерви на обід, святкові та вихідні засмічує і зношує всі механізми обладнання. Поки не спрацює аварійна автоматична зупинка, його робота непомітна і тиха, і на перший погляд ніби не потрібна.

У розпал спекотного літа, панельна квартира без справно працюючого кондиціонера швидко перетворюється з прохолодної оази в пустелю, що обдувається вентилятором. Професіонали сервісного центру також перевантажені заявками і вам залишається чекати черги, проводячи безсонні ночі під вологим простирадлом. А от якщо вам потрібна заправка кондиционеров, найкраще звернутись до компанії «Master-CleanAir».

Для запобігання зупинки кондиціонера необхідно пам’ятати про його систематичне, регламентне техобслуговуванні і знати перші симптоми неправильної роботи кондиціонера.

Поломки кондиціонера можуть викликати дві найпоширеніші причини:

1) брудний фільтр внутрішнього блоку;

2) витік фреону.

Розглянемо першу. У внутрішньому блоці, за лицьовою панеллю знаходиться дрібна пластмасова сітка (в деяких моделях їх дві). Це фільтр. На вигляд непоказну рамку і деталлю важко назвати, але функція на ній лежить більш ніж відповідальна. Це свого роду пропускний пункт, який відфільтровує повітря і захищає радіатор.

Кондиціонер, як пилосос, затягує разом з повітрям мікрочастинки пилу, який вловлює фільтр. Він виступає в ролі пилозбірника. Тому, для нормальної роботи, кондиціонер, як і пилосос, необхідно чистити.

Залежно від призначення приміщення, його прохідності, забрудненості повітря і навіть розташування кондиціонера, чистити його рекомендують не рідше 2 рази в місяць. Фільтр легко витягається, досить потягнути його на себе за нижні кінці. Його очищають, від накопиченої пилюки шляхом промивання, потім дають йому обсохнути і ставлять на своє місце.

Які симптоми брудного фільтра і що буде, якщо за ним не доглядати?

За інших рівних умов, охолодження приміщення буде сповільнюватися. При забитому фільтрі інтенсивність подачі повітря на радіатор зменшується, відповідно приміщення буде повільніше охолоджуватися.

Кондиціонер буде працювати в «холосту» і ви повинні будете почути неприємний гнильний запах. Якщо ви не звернете уваги на ці попередження, то в подальшому відбудеться засмічення дренажної системи і як наслідок - порушення холодильної системи. У подібних випадках конденсат разом з брудом дадуть собі раду у вашій квартирі.

Друга причина несправної роботи кондиціонера полягає в витоку фреону. Працюючи, кондиціонер щорічно втрачає від 6% до 8% фреону. Щоб уникнути зупинки компресора, необхідна дозаправка кондиціонера фреоном кожні 3-4 роки.

Така процедура набагато дешевша капремонту. Показовий симптом нестачі хладагента - утворення інею або льоду в місці входу мідних труб в зовнішній блок. В цьому випадку необхідно відключення кондиціонера і виклик фахівців.

І останні кілька рекомендацій по догляду за кондиціонером:

У міру забруднення також обов’язкове очищення зовнішнього блоку хоча б 1 раз в 2 роки.

Не залишайте одночасно працюючий кондиціонер і відкрите на провітрювання вікно, двері.

Експлуатація відповідно до інструкції забезпечить затишок і в зимову пору. Необхідно дотримуватися паспортних даних та технічних характеристик, так як практично всі модифікації кондиціонерів можуть працювати на обігрів при температурі повітря за бортом -5 ° С. Робота на охолодження квартири в зимовий час може привести до замерзання конденсату і його виверження в приміщення разом з липкою брудом.

Неправильна установка кондиціонера (в вбудованій шафі, за шторою, під прямими сонячними променями) веде до нагрівання системи і збоїв в роботі, через недостатній повітрообмін.