Гіпс, чи поліуритан? Ставимо крапку у виборі матеріалу ліпного декору

Ампір, бароко, класицизм, модерн та інші стилі передбачають наявність елементів ліпного декору в інтер'єрі. Як правило, виконуються вони з гіпсу або поліуретану. Ці матеріали мають певні особливості експлуатації. Втім, більшість майстрів при виборі матеріалу віддають перевагу гіпсу, і на то є свої вагомі причини.

Декор, який можна і сьогодні побачити в музеях і палацах, побудованих багато століть назад, виліплений з гіпсу. Довговічність ліпнини з гіпсу і сьогодні не піддається жодним сумнівам. Гіпс без видимих ​​змін може прослужити протягом як мінімум 100 років, в той час як вироби з поліуретану вже через 5 років починають втрачати свій товарний вигляд - дають помітну усадку, на них дуже багато з’являються тріщини. Крім того, з плином часу вироби з пластика жовтіють, а відновити їх первинний колір не представляється можливим.

Гіпс - екологічно чистий природний матеріал, який не містить ніяких шкідливих для здоров’я речовин. У той же час поліуретанові вироби, втім, як і будь-які вироби з пластику, при загорянні виділяють величезну кількість токсичних речовин. Якщо ви прихильник екологічно чистих продуктів і технологій, ваш вибір буде однозначно в бік гіпсу! А на сайті компанії GipsHouse ви можете ознайомитись з чудовими зразками гіпсової ліпнини, і вигідно замовити її.

Ліпнина з гіпсу дає можливість досягати у виробах виключно чіткого рельєфу, особливо в дрібних мініатюрних компонентах візерунка. У той же час поліуретанова ліпнина і ліпний декор мають досить розмиті контури, а високий ступінь деталізації для таких виробів в даний час недоступний.

Ліпнина з гіпсу - це виріб, що відрізняється здатністю «дихати», в зв’язку з чим практично не піддається впливу часу. Ще одна важлива перевага гіпсової ліпнини - вона дає практично безшовні вироби, оскільки стики в гіпсовій ліпнині заповнюються самим гіпсом. Якщо говорити про ліпний декор з поліуретану, то окремі частини конструкцій з’єднуються між собою за допомогою клею спеціального складу, що робить стики візуально помітними, особливо після великих тимчасових інтервалів.

Якщо необхідно провести комплексний ремонт приміщення, в якому є ліпнина з гіпсу, її реставрація не становитиме особливих складнощів, в той час як ліпнина з поліуретану потребує додаткового складу відновлювальних робіт, що часто призводить до невиправданих витрат. Дуже часто виникає ситуація, коли якусь частину ліпнини з поліуретану доводиться міняти повністю, оскільки відновленню вже не підлягає. При цьому виникають складності із заміною - необхідно підібрати точно таку ж деталь за формою і розмірами, плюс до всього не гарантується, що вона буде повністю збігатися за кольором.

Ну і, нарешті, статус ліпнини з гіпсу і поліуретану між собою порівнювати не можна. У солідних установах ви ніколи не побачите ліпнини з пластика. Поліуретан вважається як би виробом «другого сорту».

Не можна не відзначити і деякі переваги поліуретанової ліпнини. Це, перш за все, простота виготовлення і установки, що, власне, і стало основною причиною широкого поширення і масового рекламування таких виробів фірмами-виробниками. По суті, поліуретанова ліпнина - це штамповка.

Друга значна перевагу поліуретану - його легкість, що дозволяє без проблем встановлювати таку ліпнину самостійно за допомогою рідких цвяхів.