Як підвищити ефективність продажів, використовуючи SEO, і інші інструменти інтернет-маркетингу

Інтернет-торгівля в період кризи набирає обертів особливо активно - адже вона дозволяє заощадити масу коштів на утримання звичайного магазину. Однак зростає і конкуренція, а купівельна спроможність падає. У цих умовах особливо важливо розуміти, які методи просування товарів і послуг в Інтернеті будуть найбільш ефективні для вас.

Реклама в Інтернеті відрізняється від звичайної, офлайнової реклами насамперед можливістю збору точної статистики. Купуючи рекламне місце в журналі або газеті, встановлюючи білборд на вулиці, ви в основному оплачуєте свій імідж і не маєте на руках чітких даних, що вам це дало в плані прибутку. Схожим чином йде справа з дорогими телевізійними роликами. Реклама в Інтернеті завжди підключає лічильники і системи статистики, що дозволяє проводити аналіз і складати прогнози.

Показники економічної ефективності продажів в Інтернеті

Продажі товарів через інтернет-магазин можна без особливих зусиль оцінити за допомогою декількох показників.

Загальна конверсія. Це процентне відношення користувачів, які зробили покупку, до загальної кількості відвідувачів сайту - основна метрика, на основі якої будується аналіз роботи інтернет-магазину. Її коливання відразу показують ефективність розпродажів, акцій або будь-яких нововведень на сайті.

Конверсія за джерелами трафіку. На ваш сайт відвідувачі приходять різними шляхами, і ця метрика допомагає зрозуміти, яке джерело трафіку найбільш ефективний з точки зору продажів, а на яких рекламних майданчиках можна заощадити.

Середній чек. Це усереднений показник вартості оформлених на сайті замовлень. Для його збільшення застосовуються такі способи, як продаж супутніх товарів, безкоштовна доставка, оптимізація каталогу, процентне відображення економії для покупця при покупці декількох товарів одночасно.

Пошукове просування сайту (SEO і SEM)

Щоб покупець міг вас знайти, ваш сайт повинен бути на перших сторінках пошукової видачі. Чим краще ви собі уявляєте запити, які вводить в пошуковики ваш потенційний покупець, тим більше у вас шансів, що він вас знайде і зробить покупку.

SEO - це оптимізація вашого сайту з тим, щоб на ньому був унікальний контент, що містить грамотно складений набір ключових слів, за якими вас зможуть знайти в пошукових системах. Оптимізований сайт без проблем знаходять пошукові роботи, підвищуючи ваші шанси просунутися на перші сторінки пошуку. Загальна конверсія сайту після оптимізації може вирости на 75%. В цьому випадку ви не платите пошуковим системам, ви платите досвідченим SEO-фахівцям, наприклад, звертаєтесь в Seomarket, окреслюєте цілі, узгоджуєте бюджет, і за короткий час отримуєте бажаний результат!

SEM - реклама, яку ви купуєте на пошукових майданчиках. Ваші оголошення або банери з’являться перед пошуковою видачею, при цьому ви теоретично можете залишити свій сайт «як є», не оптимізуючи його. Важлива властивість SEM - гнучке бюджетування. Ви самі визначаєте, скільки грошей готові витратити на демонстрацію вашої реклами, і в залежності від цього можете купити певну кількість показів в задані дні та години на обраній географічній території.

SEM дає швидкий результат і використовується в тих випадках, коли потрібно розрекламувати якусь акцію або новий продукт. Однак, якщо користувач прийде з пошукової реклами на погано структурований сайт зі слабким контентом, це буде вже не реклама, а антиреклама. Загальна конверсія в цьому випадку буде мінімальною. SEM не панацея, в першу чергу необхідно приділити увагу якості контенту та SEO-оптимізації, щоб користувач був задоволений відвідуванням вашого сайту в будь-який момент часу.

SMM

SMM - залучення клієнтів через соціальні мережі. Можливі два варіанти: ведення власних сторінок компанії в соціальних мережах або замовна реклама в відомих інтернет-блогах, коли ви платите за конкретний текст, в якому, наприклад, блогер розповідає про особистий досвід покупки в вашому інтернет-магазині. Власні сторінки компанії можуть бути присвячені не тільки прямій рекламі, на них часто публікуються матеріали інформаційно-розважального характеру, цікаві потенційним клієнтам.

Як показує практика, успішні проекти в соцмережах залучають до роботи професійних копірайтерів, здатних підвищити ефективність ваших продажів за рахунок створення одночасно логічних і емоційних текстів. За даними провідних інтернет-агентств, середнє зростання вашого прибутку після замовлення рекламного копірайтингу може за півроку досягти 35%.