Твердопаливні котли, особливості та переваги їх використання

Сучасна людина цінує домашній затишок і комфорт. Наявність гарячої води і опалення - обов'язкові атрибути зручності для будь-якого житла. Проблема забезпечення будинку гарячим водопостачанням та системою опалення на сьогоднішній день вирішується дуже просто. Виробники пропонують величезний вибір устаткування, в тому числі котлів різних видів, які допоможуть оптимально обігріти всі житлові приміщення і забезпечити гаряче водопостачання.

Залежно від використовуваного палива котли бувають: газові, твердопаливні, рідкопаливні, електричні та комбіновані. Останнім часом не втрачають своєї популярності твердопаливні котли, які працюють на різних видах твердого палива.

Твердопаливні котли бувають чотирьох типів:

- чавунні, в яких процес горіння здійснюється за допомогою вугілля або дров;

- піролізні, з двома камерами згоряння. Паливом зазвичай служить деревина твердих порід дерев;

- палетні з автоматизованим процесом горіння. Застосовуване паливо - деревні пресовані гранули;

- тривалого горіння з використанням різних видів твердого палива: тирса, дрова, вугілля і його суміші, а також торф.

Вибрати той чи інший тип твердопаливного котла споживач може, оцінивши всі переваги і недоліки цього обладнання. Чому ж застосування опалювальних котлів на твердому паливі не втрачає своєї актуальності і сьогодні?

Перш за все у них є ряд переваг в порівнянні з іншими типами котлів, а саме:

- різноманіття використовуваного твердого палива;

- простота конструкції;

- зручність і надійність при експлуатації;

- можливість автономної роботи, яка не залежить від електропостачання;

- демократичні ціни.

Але разом з тим є певні недоліки, які можуть вплинути на рішення придбання твердопаливного котла. Таке обладнання, як правило, має невисокий коефіцієнт корисної дії. Винятком є ​​піролізні котли, в яких ККД становить понад дев’яносто відсотків. Завдяки двом камерам згоряння процес горіння однієї закладки палива може становити від шести до восьми годин. В одній з камер відбувається первинне горіння, а в іншій - синтез газу і догорання. Ще одним істотним недоліком твердопаливних котлів вважається відсутність ефективного контролю температури в приміщеннях, що обігріваються.

Але в будь-якому випадку споживач вибирає те опалювальне обладнання, яке оптимально підходить для його конкретної ситуації. Часто у будинках, що мають невелику площу, встановлюють твердопаливні котли тривалого горіння, ціна яких вища в порівнянні з іншими типами котлів. Це пов’язано з тим, що таке обладнання дозволяє забезпечити автономну роботу на тривалий час, завантаживши за один раз до п’ятдесяти кілограмів твердого палива. Воно починає горіти поетапно зверху вниз, що збільшує тривалість процесу горіння. Економічність використання твердопаливного котла тривалого горіння досить швидко компенсує його вартість.

Переваги твердопаливних котлів, а саме - економічність, ефективність, безпека, простота у використанні вже оцінили тисячі наших співвітчизників. А якщо і ви бажаєте встановити такий тип опалення, на сайті https://unidim.com.ua/kotly/kotly-na-tverdom-toplive можете обрати найоптимальнішу для ваших умов і потреб модель твердопаливого котла від відомих вітчизняних і зарубіжних виробників.