Сучасне електроопалення: основні переваги і недоліки

Електроопалення з кожним роком стає все більш популярним способом обігріву, але, на жаль, наразі його не можна назвати найбільш економічним варіантом. Так чому ж тоді попит на нього постійно зростає? Насправді будь-який вид опалення має свої плюси і мінуси. Мабуть, зростаючий попит пояснюється більш вагомими для багатьох людей плюсами.

За останні роки кількість систем, а також приладів електрообігріву значно збільшилася, але прогрес торкнувся не тільки кількості різноманітних приладів електроопалення, а й їх якості. Сучасні системи електричного обігріву значно економічніші, надійніші і безпечніші, ніж кілька років тому. Якщо розглядати основні способи влаштування електрообігріву, то до таких слід віднести теплу підлогу, централізоване рідинне електроопалення, електронагрівачі (каміни, інфрачервоні нагрівачі, конвектори), рідинні електронагрівачі, тепловентилятори, нагрівальну плівку та ін. Сьогодні ми детальніше зупинимося на електронагрівачах, проаналізуємо їх плюси і мінуси.

Останнім часом з’явилася велика кількість електронагрівачів різного виду. Електричні конвектори, інфрачервоні обігрівачі, а також набираючі популярність електрокаміни. Принцип їх роботи всім добре відомий, адже це незамінні прилади при аваріях в системі основного опалення. Так їх і використовують: або для додаткового обігріву приміщення в особливо холодні дні, або при різних неполадки основного джерела обігріву. Для повного опалення їх використовують хіба що на дачі, а також в окремих випадках, коли бюджет сім’ї не дозволяє встановити повноцінну систему обігріву. Їхня основна перевага - мобільність і універсальність, а ось з економічністю проблеми, тому що коефіцієнт корисної дії у них низький. Кожен окремий електричний нагрівач має свої плюси і мінуси для електроопалення.

Рідинні електронагрівачі представляють собою радіатор (батарею), всередині якої знаходиться рідина. На відміну від своїх «сухих» аналогів, рідинні електронагрівачі мають більший коефіцієнт корисної тепловіддачі, відповідно більш економічні. Вони мобільні і універсальні, відмінно підходять як для основного, так і додаткового опалення. За рахунок більшої поверхні тепловіддачі, температура поверхні такого нагрівача нижча, ніж «сухого» аналога, при його роботі не виникає сильних конвекційних потоків, не піднімається пил. Якщо сказати про рідинної електронагрівач по-простому, то це - переносна батарея, яка працює від електрики.

Розглянувши коротко основні сучасні системи і пристрої електрообігріву, основні недоліки для всіх їх можна виділити загальні мінуси:

- дорожнеча експлуатації, в порівнянні з газовим опаленням, твердопаливним або рідкопаливним опаленням;

- обмеження в потужності системи. Кожен будинок, ділянка або квартира розраховані на використання певної потужності електроприладів, перевищувати яку не можна.

Ось втім, все, що обмежує використання електрообігріву, в той час як переваги можна перераховувати досить довго. Плюси використання електроопалення:

- невисокі капітальні витрати на придбання та монтаж;

- простий монтаж, що не вимагає складної документації, а також особливих навичок;

- зрозуміла експлуатація, точна підтримка і регулювання температури;

- безпека, екологічна чистота;

- не вимагає спеціальної вентиляції і димоходу;

- немає необхідності в пошуку і зберіганні палива;

- безшумність роботи.

Компанія Оптимакс пропонує ефективний варіант опалення приміщень любого типу, що дозволяє зекономити до 50% коштів. Інноваційна електробатарея ELITE володіє цілим переліком переваг, а саме - використання надійних біметалічних секцій, економних нагрівальних елементів, ефективного безпечного для здоров’я німецького теплоносія, функції “клімат-контроль” і іншої розумної електроніки.