Як знайти хорошу домробітницю

Якщо домашня робота забирає надто багато часу, можливо, вам варто найняти помічницю по господарству. Однак знайти хорошу домробітницю ще потрібно постаратися.

Яким чином здійснювати пошук - через різні оголошення, агентства, поради друзів і знайомих - справа суто індивідуальна. Однак, різні варіанти мають як свої плюси, так і мінуси.

Наприклад, звертаючись в агентство, ви повинні будете сплатити послуги з підбору персоналу, інколи і навіть значні. Зате вам нададуть інформацію про стан здоров’я майбутнього працівника, паспортні дані. У багатьох агентствах проводять психологічне тестування і навіть навчають обслуговуючий персонал певним нормам поведінки і тонкощам ведення домашнього господарства. Все це дуже важливо, оскільки далеко не всі претенденти на таку «посаду» реально оцінюють свої можливості - фізичні і психологічні. Крім того, у багатьох агентствах є так звані чорні списки - перелік претендентів на роль домробітниць, що погано зарекомендували себе, вони, як правило, обмінюються цією інформацією один з одним. І якщо ви шукаєте хороше агентство домашнього персоналу у Києві, ознайомтесь з вигідними пропозиціями на сайті aadp.com.ua.

Крім агентств можна звернутися в патронажні служби. Послуги працівників там часто дешевші, але самі люди простіші. Вишколену гувернантку з дипломом Кембриджського університету серед персоналу патронажної служби ви явно не знайдете.

До речі, психологи не радять запрошувати для допомоги по господарству близьких друзів або родичів. У знайомої людини буде більше спокус «сісти вам на шию», з огляду на колишні відносини. А у вас може не завжди знайтися мужність, щоб вказати працівниці на недоробки в разі потреби.

Умови найму

У будь-якому випадку, перед тим як прийняти рішення, берете ви на роботу дану людину чи ні, вам доведеться провести з нею якусь співбесіду. Про що питати майбутню домробітницю?

Обов’язково попросіть показати вам документи і, по можливості, рекомендації від попередніх роботодавців. Не соромтеся подзвонити в ті сім’ї, де раніше працювала жінка, яку ви маєте намір взяти на роботу, і розпитати: як вона себе зарекомендувала, які у неї особливості характеру і звички.

Про звички та характер попросіть розповісти і саму кандидатку. Поцікавтеся членами її сім’ї. (Не сприймайте буквально «хвалебні оди», якщо майбутня працівниця почне їх собі співати. Всі ми часто прикрашаємо свої достоїнства.)

Попросіть детально розповісти, як і якими засобами претендентка миє плиту або сантехніку. Це допоможе вам скласти думку про її господарські здібності. Якщо вона не знайома з звичними для вас засобами, познайомте! Якщо ви плануєте доручити домробітниці приготування їжі, запитаєте, що і як вона вміє готувати.

Не буде зайвим, якщо ви знайдете привід завітати додому до своєї передбачуваної домробітниці, особливо якщо ви наймаєте її не через агентство, а за рекомендацією знайомих. Чистота і обстановка в будинку дадуть вам уявлення про справжнє уміння цієї людини підтримувати порядок в оселі.

Корисні поради

Зверніть увагу: чи приносить з собою домробітниця особисті тапочки і робочий одяг. Це один з вагомих аргументів на користь її акуратності і ощадливості. Якщо не приносить, настійно попросіть її робити це і задумайтеся: чи правильно зроблений ваш вибір?

Обов’язково пред’явіть кандидатці список (в усній або письмовій формі) всіх своїх побажань і поцікавтеся, чи готова вона виконувати всі ваші вимоги за ті гроші, які ви пропонуєте.

Перед початком роботи обов’язково покажіть працівниці всю квартиру, детально поясніть, яке саме прибирання ви від неї чекаєте. Не забудьте показати, як працює ваша побутова техніка! Вам може це здатися дивним, але багато хто не вміють користуватися сучасними пилососами, пральними машинами-автоматами і т.д. Якщо у вас є якісь «секрети» догляду за якимись предметами інтер’єру, обов’язково поінформуйте про це вашу домробітницю.

Якщо у вас на прикметі кілька кандидатур і ви ніяк не можете прийняти рішення, хто з них краще, запросіть кожну на 1 робочий день. Цього достатньо, щоб відібрати найбільш підходящу вам помічницю.