Голод і цигарки: рецептори ситості

Боретеся із зайвим апетитом? А ось курцям легше: ця шкідлива звичка - а точніше, нікотин, що надходить в організм з цигаркою - ефективно пригнічує відчуття голоду. І тепер вдалося встановити, які саме рецептори за це відповідальні.

Рецептор, на який нікотин впливає, потрапляючи в наш мозок, являє собою досить великий білок. Він складається з декількох субодиниць, причому в різній комбінації ці субодиниці можуть створювати різні рецептори, з різними функціями. Нікотин, втім, може зв’язуватися з ними в будь-якому випадку, викликаючи цілий каскад подальших подій, конкретний набір яких залежить від форми цього білка. В одному випадку це стимулює розслаблення, в іншому - зміну кров’яного тиску, частина цих реакцій відповідальна за звикання до паління.

Одна з цих реакцій - зниження апетиту - загальновідома. Вчені пов’язують цей вплив з впливом, який має нікотин на систему внутрішнього підкріплення - запускаючи її, сигарета стає як би джерелом задоволення, витісняючи з цієї ролі їжу. Однак нове дослідження показало, що це не так.

Американські нейрофізіологи Марина Піччотті (Marina Picciotto), Ян Мінер (Yann Mineur) і їх колеги досліджували антидепресивні ефекти, що виникають у мишей при активації однієї певної форми рецептора нікотину, α3β4. На мишах в повній мірі проявилося і побічна дія: вони явно не набирали належної ваги. Вчені показали, що пов’язаний з нікотином рецептор α3β4 передає «сигнал ситості», нічим не відрізняється від того, який виникає після прийому великих кількостей їжі. Завдяки цьому впливу миші протягом 2 годин після активації α3β4 їли вдвічі менше, ніж тварини контрольної групи, а за місяць експериментів кількість накопиченого ними жиру падало на 15-20%.

До слова, саме ризик набрати зайву вагу нерідко утримує курців від спроб зав’язати з цією звичкою. У зв’язку з цим Піччотті припустила, що якщо при цьому продовжувати фармацевтичний вплив на рецептор α3β4, перші етапи відмови від куріння пройдуть набагато легше. А можливо, подібний препарат буде ефективним і взагалі для зниження апетиту і ваги у всіх, хто потребує, незалежно від того, палять вони чи ні.

Цікаво, що в деяких попередніх дослідженнях була показана відмінність у змінах ваги, пов’язаних з прийомом нікотину, у самців і самок мишей. У останніх втрата ваги при «палінні» виражена сильніше, але і, «кинувши», вони набирають її швидше. З чим пов’язана це різниця - ще належить встановити. В експериментах групи Піччотті використовувалися лише самці, і можливо, автори повторять їх, включивши в досліди і самок.

А по посиланню цена на сигареты Космос ви зможете ознайомитись з вигідними пропозиціями від компанії SIGARETY-OPT, саме тут при замовленні партії від 500 пачок можна придбати якісні цигарки відомих вітчизняних і зарубіжних виробників по ціні вдвічі дешевше, ніж у роздрібних точках продажу!