Чи шкодить здоров’ю спортивне харчування?

Тема спортивного харчування дуже актуальна в наш час у зв'язку з ростом популярності спорту і інших фізичних активностей. Втім, багато людей дуже упереджено ставляться до такого харчування. Можливо, після прочитання цієї статті вони поміняють свою думку.

А, що це все-таки таке? Спортивне харчування - це продукти, які додають в їжу. Вони беруть участь в доповненні основного раціону харчування. В основному такими є:

- жироспалювачі;

- протеїн;

- амінокислоти;

- креатиновие добавки.

Спробуємо розглянути їх докладніше.

Жироспалювачі

Це певні препарати, що впливають на жирові відкладення. Тобто зменшують їх. Не варто навіть припускати, що жироспалювачі прибирають зайву вагу. Ці препарати зможуть допомогти в схудненні тільки в тому випадку, якщо ви додасте їх в раціон свого правильного харчування. Жироспалювачі бувають тільки двох типів, це:

- ліпотропіки;

- термогеники.

Ліпотропіки сприяють прискоренню процесу виходу жирних кислот з клітин і таким чином впливають на схуднення. Термогеники ж збільшують температуру тіла і витрачання калорій. Який з них вибрати? Вирішувати вам.

Але жироспалювачі мають і свої недоліки. Вони завдають шкоди психіці, викликають ейфорію і в деяких випадках навіть агресію.

Протеїн

Це чистий білок. Так говорять багато. І це чиста правда. Протеїн є концентрованим продуктом. Це абсолютно такий же білок, який зазвичай міститься в продуктах, які вживаються щодня: курка, молоко, яйця. Від харчових продуктів протеїн відрізняється своєю консистенцією. У зв’язку з цим всі ті, хто стверджує, що протеїн для здоров’я шкідливий дуже сильно помиляються. Цих людей вже не переконаєш. Але всім розсудливим людям зрозуміло, що спортсмени користуються протеїном тільки для швидкого отримання потрібної порції білка, не готуючи харчові продукти.

Протеїн спокійно замінює денний прийом їжі. Після вживання протеїну ви відразу стаєте ситим. Завдяки цьому можна не їсти кілька годин. Варто вибірково підійти до вибору протеїну, так як певні види дуже несмачні.

Амінокислоти

Амінокислоти - речовини, які беруть участь в будові білків. Амінокислоти бувають трьох типів.

- валін;

- ізолейцин;

- лейцинова кислота.

Всі ці три найбільш значущі амінокислоти вживаються з їжею. Бажано амінокислоти і протеїн вживати разом, адже вони відмінно взаємодоповнювані. Часто амінокислоти приймають прямо з ранку. Але можна вживати перед сном і навіть під час тренування.

Амінокислоти бувають в чистому вигляді і зі смаковим ефектом (як і більшість інших добавок). Багато хто стверджує, що використовувати протеїн набагато ефективніше і приємніше, ніж амінокислоти. Вони мають рацію, тим більше, що чисті амінокислоти мають дуже неприємний смак.

Креатин

Це речовина, яка бере участь в зростанні м’язів. Головна мета креатину - поліпшити силові характеристики людини.

Креатин - найефективніша добавка до їжі. Вже після першого застосування ви відчуєте прилив сил. Але у креатину є свої мінуси. Наприклад, проблеми з травленням, але таке відбувається далеко не у всіх.

Висновок

Історії про те, що спортивне харчування шкодить здоров’ю - звичайнісінькі міфи. Звичайно, можна займатися спортом і не думаючи про спортивне харчування, але з ним буде набагато зручніше. Якщо ви отримуєте корисні вітаміни і ферменти з простої їжі, то можна і не замислюватися про спортивне харчування. Вибір завжди за вами!

megasila.ua