Біопакети - новий еко-тренд

Уже кілька десятиліть весь світ активно використовує пластикові пакети для найрізноманітніших потреб. За цей час на сміттєвих полігонах практично всіх країн нагромадилася величезна кількість неорганічних відходів у вигляді поліетиленових пакетів. А яка кількість їх розкидано на території парків, водойм, лісів в результаті недбалого ставлення людини до утилізації відходів?

Екологи неодноразово піднімали питання про практичність використання екологічних пакетів, які не завдавали б настільки відчутної шкоди природі. І уряди ряду країн прислухалися, заборонивши виробництво і використання звичайних пластикових пакетів. Сталося це завдяки появі на світ нових технологій виробництва пластикових пакетів, в результаті застосування яких пакети після їх використання перетворюються в органічні відходи. А на сайті https://goodpack.prom.ua/ можна придбати ці якісні біопакети по найкращій вартості.

Види біопакетів

Виробники розробили дві основні групи цих товарів:

- гідро-біорозкладні;

- оксо-біорозкладані.

Перші створюються на основі крохмалю. Дуже зручні у використанні і досить швидко утилізуються. Деякі з них досить кинути в звичайну воду. Вони тут же розпадуться і будуть змиті в каналізацію. Однак дана перевага тут же стає істотним недоліком: в таких пакетах неможливо транспортувати вологі або мокрі товари. Та й вантажопідйомність таких пакетів невелика. А якщо взяти на озброєння складність виробництва і досить високу ціну, то стає зрозуміло, чому такі вироби полімерної індустрії не знайшли особливої ​​підтримки серед споживачів.

Другі набули популярності завдяки нескладній технології виробництва і невеликій відмінності в ціні від звичайних пластикових аналогів. Для виробництва оксо-біорозкладаних пакетів можна використовувати ті ж виробничі лінії, що і для стандартних пластикових пакетів. В процес буде додано один новий етап: обробка полімерного матеріалу спеціальними каталізаторами, що перетворюють звичайний пакет в біорозкладний.

Вартість оксо-біорозкладного пакета відрізняється від вартості звичайного пакета тільки собівартістю впровадженого етапу. Каталізатори - біорозкладні добавки, допомагають почати процес розкладання пакета під впливом трьох основних чинників: ультрафіолет, кисень і вологість. Тільки при наявності цих трьох складових можливе інтенсивне розкладання даного виду екопакетів. Оксо-біорозкладні пакети, випадково забуті на природі, розпадуться на органічні складові протягом декількох років, так як вплив сонця, повітря і води їм забезпечено.

Більш складним є питання розкладання біопакетів на сміттєвих полігонах, де вони можуть бути поховані під тоннами різноманітних відходів, що перешкоджають проникненню факторів, що впливають. Однак неоцінений вплив каталізатора доведено і тут. Виявляється, якщо процес розкладання запущений, то він, як механізм уповільненої дії, не може бути зупинений. В результаті біопакети розкладуться в будь-якому випадку, просто терміни будуть збільшені.

В якості сировини для виробництва найчастіше використовуються біорозкладні поліетилен і поліпропілен. Не меншою популярністю користується біорозкладаний полістирол.

Великі торгові магазини і супермаркети пропонують споживачеві біорозкладні пакети, зокрема біопакети-майка, так як переваги використання таких пакетів очевидніі:

- зручність транспортування будь-якого продукту;

- висока міцність;

- водостійкість;

- екологічність.

Єдиний істотний недолік - вища вартість, втім вона не йде ні в яке порівняння з можливістю участі в процесі облагородження і очищення планети.