Ori - роботизовані меблі для розумного будинку

Уявіть собі, що ви живете в тісній квартирі у великому місті, але маєте можливість створити для себе ліжко або шафу за допомогою мобільного додатку, голосових команд або жесту рук. Спінаут MIT Media Lab Ori прагне зробити цей тип роботизованого життя реальністю. Бостонський стартап розробляє розумні роботизовані меблі, які перетворюються в спальню, робочий кабінет або велику шафу, щоб оптимізувати простір в невеликих квартирах.

Зараз в світі цінується зручність, компактність, а може це урбанізація диктує свої правила. У століття квартир-студій дуже привабливим рішенням стають меблі-трансформери. Це коли комфорт не приноситься в жертву простору. Але ось у чому проблема - меблі збирати-розбирати треба вручну і часто людям це дуже набридає. Чи не краще придбати класичні функціональні і красиві спальні, вітальні, кухні, прихожі в інтернет-магазині https://optimamebel.prom.ua/, подумає людина, котра зіткнулась з цими проблемами, і, можливо, буде мати рацію.

А ось американські вчені на базі Массачусетського технологічного інституту Media.Lab на чолі з професором Кентом Ларсеном в перебігу чотирьох років розробляли досить цікавий і перспективний концепт роботизованої шафи. При дослідженні застосували знання робототехніки, для того щоб таке комбінування ліжка-шафи-робочого місця задовольняли потреби людей в обмежених міських квартирах. Наприкінці 2017 року американська компанія Ori Systems вперше представила світу свою розробку - так звані меблі «все в одному» - CityHome - такі собі автоматизовані меблі-трансформер.

Прототип Ori був протестований гостями Airbnb в Бостоні протягом року. І після аналізу відгуків відвідувачів, було зроблено коригування функцій модуля.

Ori - це гардероб, поєднаний зі столом, гардеробом і ліжком. Шафа може рухатися, збільшуючи вільний простір, або ж розділяти кімнату на дві зони. Шафа підключена до побутової мережі електроживлення, вона по команді може висувати або прибирати двоспальне ліжко. Модуль представлений в двох кольорах - темному і світлому, в двох розмірах - двоспальний і королівський, і може розширюватися або в одну сторону, або в обидві.

Щоб керувати шафою, потрібно скористатися вбудованим в стінку пультом управління, мобільним додатком або голосовими командами, якщо у вас система «розумний дім». В даний час компанія веде переговори про співпрацю з великими розробниками меблів, щоб вивести ці меблі на ринок і дозволити людям, які вибирають компактність і простоту мати якісні і зручні меблі.

Вся система коштує близько 10 тис. Доларів США. Починаючи з червня поточного року, компанія Ori System починає передзамовлення своїх модулів. І такий модуль позиціонує себе як меблі для квартир-студій, який може функціонувати як двокімнатна квартира.

Уже зараз експериментальні модулі Ori встановлені в житлових комплексах в десяти містах США та Канади. Перша партія меблів буде виготовлена ​​і відправлена ​​замовникам в останньому кварталі 2018 року.