Тонкощі правильного чищення дивану від плям, і інших забруднень

М'який диван зі світлою тканинною або шкіряною оббивкою - сміливе рішення: такі меблі будуть гідно прикрашати будинок, натомість вимагаючи до себе пильної уваги і догляду. Чищення від плям і розводів у домашніх умовах - справа трудомістка, але цілком здійснена!

Знаючи запобіжні заходи і безпечні засоби очищення, можна підтримувати диван в хорошому стані довгий час, при цьому економлячи на хімчистці і покупці дорогих засобів для виведення плям.

Профілактика

Чому з’являються розводи? Волога, навіть в невеликих кількостях, потрапляючи на поверхню оббивки, висихає, залишаючи непомітні сліди. Якщо не прибирати з дивана пилюку, то розводи будуть все більше проявлятися, і чудовий яскравий диван придбаний на https://interia.com.ua/divani/ набуде неприємного темного відтінку.

Щоб уникнути труднощів з чищенням і виклику клінінгових служб, виконуйте профілактичні правила:

- Періодично прибирайте пилюку за допомогою пилососа. Використовуйте вузькі насадки, щоб дістатися до кожної пилинки в складках між спинкою і сидінням дивана.

- Можна вибити пилюку з дивана в такий спосіб: намочіть простирадло, застеліть нею меблі і проплескайте.

- Будьте обережні в експлуатації: не ставте їжу і напої на відкриту поверхню, використовуйте підставки. Особливо обережним слід бути з сильно фарбувальними продуктами: овочеві та фруктові соки, вино та ін.

Правила чищення

Перед тим, як очистити свій диван, вивчіть властивості його оббивки. Текстиль має свої особливості, як і шкіра з замшею. Від типу матеріалу залежить те, чим ви будете виводити плями з дивана і прибирати розводи. І для кожного забруднення є свій метод, адже одні плями можна легко видалити тим засобом, який погіршить ситуацію в іншому випадку.

Замша, плюш, оксамит - тканини, які чистять сухим способом. Шкіряні поверхні можна протирати вологою ганчіркою.

Перед чищенням протестуйте засіб на непомітній ділянці оббивки. Якщо тканина не полиняла, то можна застосовувати засіб. При чищенні напрямок руху має бути від краю плями до її центру, щоб бруд не розповзався. Засіб для очищення тримайте на тканини не більше півгодини.

Ворсисті види оббивки слід ретельніше і часто очищати від пилюки, так як вона сильніше притягується до такої тканини через статичну електрику.

Способи позбавлення від плям харчового походження

Чай і кава - найпопулярніші плями. Приступати до їх видалення краще відразу. Застарілі кавові сліди вивести практично неможливо. Щоб відіпрати диван, приготуйте розчин: 1 л води + 2 ст.л. оцту + 2-3 краплі миючого засобу. Змоченою у розчині ганчіркою протріть пляму, після чого видаліть залишки рідини сухою ганчіркою.

Чим відчистити жирні плями? Найбюджетніший спосіб - сіль. Просто насипте її на пляму і залиште. Вона вбере в себе жир, і залишиться тільки пропилососити поверхню меблів. Щоб сіль краще ввібрала жирний слід, можна легенько втирати її м’якими рухами. При необхідності сіль можна замінювати на нову. Якщо спосіб не допоміг, змішайте сіль з мильною стружкою, додайте трохи води і протріть диван сумішшю, нанесеної на щітку. Може допомогти і засіб для миття посуду - однак пам’ятайте, що велика кількість води зашкодить м’яких меблів.

Пляма від фруктового і овочевого соку міцно чіпляється за тканину. У складі напою є органічні барвники, які не так просто видалити. Однак можна обійтися і без спеціальних засобів для виведення плям, якщо «взяти бика за роги». Відразу після попадання соку на диван приготуйте суміш нашатирного спирту і оцту (в рівних пропорціях). Нанесіть засіб на пляму, почекайте, поки воно не зникне, потім протріть ганчіркою, змоченою у чистій воді. Висушіть оббивку феном. Спосіб підходить для усунення плям від дитячого пюре, кетчупу, ягід.

Плями від вина теж можна видалити самостійно. Швидко промокніть пляму від напою серветкою, щоб вона не розповзалася. Потім присипте сіллю, щоб вона ввібрала зайву вологу. Через 10-15 хвилин протріть пляму серветкою, змоченою в спирті. Щоб не залишилося розводів, через півгодини протріть місце забруднення мильним розчином.

Фарби, чорнило та інші забруднення

Якщо ви писали кульковою ручкою і з необережності провели нею по дивану, не турбуйтеся! Спочатку спробуйте протерти таку пляму шкільною гумкою. Якщо не допомогло, спробуйте змочити ватний диск засобом для зняття лаку і акуратно протерти слід від ручки. З оббивки з тканини чорнило видалити нескладно, а ось з шкіряним диваном виникнуть проблеми. Краще довірте очищення такого виробу спеціальній службі.

Акрилові фарби очищаються спеціальним розчинником з їдким запахом. Якщо пляма невелика, спробуйте втерти в неї трохи вершкового масла, потім ретельно протріть мильним розчином. Важливо: чистити диван від фарб акварельного типу потрібно відразу! Не чекайте висихання плями. Старі плями акварелі вивести практично неможливо. Акварель добре очищається господарським милом. Протріть пляму шматком мила, потім вологою ганчіркою. Гуаш теж добре відпирається милом. Однак з синтетичної тканини її легше видалити, ніж з натуральної.

Сліди від косметики усуваються розчином спирту: на 0,5 склянки води - 2 ст.л. спирту. Постраждалу поверхню можна натерти господарським милом або шампунем, після чого акуратно змити засіб холодною водою.

Сліди від життєдіяльності тварин можна видалити за допомогою засобів, що продаються в зоомагазині. Така продукція ефективно видалить плями і позбавить меблі від запаху, з підручних засобів добре вбирає запах сода, трохи гірше - пральні порошки на її основі.