Крауд-маркетинг, або що ховається у натовпі

Термін крауд-маркетинг звучить досить часто в професійному середовищі і в переліку послуг рекламних агентств. І якщо фахівці "собаку на ньому з'їли", то підприємці дивуються: що то за крауд-маркетинг? Чи потрібно їм це для успішного просування бізнесу?

Звичайно потрібно, але у тому випадку, якщо довірити цю справу професіоналам, для прикладу, по посиланню крауд-маркетинг сервис ви дізнаєтесь про діяльність компанії ICROWD.PRO.

По суті, крауд-маркетинг - це розміщення замовних відгуків та коментарів. Вони можуть містити зворотне посилання на сайт, а можуть і не містити. Така народна реклама (crowd - з англ. натовп, народ) виходить від звичайних користувачів UGC-майданчиків (форуми, сервіси питань-відповідей і т.д.), коли хтось розповідає, як йому допомогла конкретна річ / послуга / компанія. Також він може бути топікстартер і залучати людей до обговорення теми.

Добре так робити чи ні - залежить від того, говорите ви правду чи ж вводите людей в оману. Відгук або відповідь на питання на форумі повинна бути максимально правдивою і релевантною темі обговорення, щоб людина повірила вам і перейшла по посиланню, або почала шукати бренд в пошукових системах. В першу чергу викличе довіру повідомлення, що виходить від досвідченого учасника майданчика. Або користувача, який справляє враження звичайної людини: простою мовою, без додаткових епітетів, не роблячи акцент на компанії, не використовуючи ключі в прямому входження.

Завдання крауд-маркетингу

Перш за все, крауд-маркетинг працює на залучення трафіку, однак переходи можуть бути одиничними. Крім того, що повідомлення на форумах поступово відходять із зони видимості, вони ще й проходять модерацію. На розсуд адміністратора коментар (або ж тільки посилання в ньому) може бути видалений.

Крауд здатний впливати на формування бренду. Навіть якщо по посиланню не буде переходів, користувачі побачать назву продукту або компанії. Можливо, вона відкладеться в їх пам’яті і в майбутньому стане предметом пошуку.

Посилання в повідомленнях теоретично можуть стати частиною SEO-кампанії. Однак їхній внесок в покращення пошукової видимості сайту мінімальний. Якщо тільки вони дійсно будуть генерувати великий обсяг прямого трафіку, і він покаже на сайті відмінні поведінкові метрики, це може бути зараховано в плюс при ранжуванні.

Куди звернутися?

Можна спробувати займатися крауд-маркетингом своїми силами. Самостійно шукати відповідні майданчики, прокачувати акаунти до авторитетного рівня і розміщувати від їх імені повідомлення.

Ще один спосіб: знайти на біржах завдань власників авторитетних акаунтів і транслювати інформацію вже від їх особи. Також можна найняти фрілансерів, які будуть самі шукати майданчики і залишати на них інформацію.

Варто запам’ятати одну головну річ: крауд-маркетингом потрібно вміти керувати. Краще до нього взагалі не вдаватися, ніж використовувати безконтрольні посилання і коментарі. Численні приклади показують, що рекламні кампанії проходять провально: або коментатору просто не довіряють, або він не вміє грамотно донести інформацію і вона залишається в розряді інформаційного шуму.

Спілкуватися на форумах - це ціле мистецтво, тому виконавець повинен робити це віртуозно. Більш того, необхідно вимірювати віддачу від рекламних кампаній, застосовуючи правильні KPI, і робити висновки про ефективність даного методу.