Як вибрати країну для навчання за кордоном

Протягом декількох останніх років найбільш затребуваною формою закордонного навчання є мовні курси. Зазвичай їх проходять школярі, які прагнуть за дві-три літніх тижні підтягти свою англійську. Є курси і для більш дорослих слухачів, готових витратити на них час відпустки.

Ці курси, безумовно, складно назвати повноцінною освытою. Але це - база для подальшого навчання, у всякому разі в англомовних країнах. Саме недостатня мовна підготовка є основною перешкодою для закордонного навчання, якщо не брати до уваги, звичайно, фінансової складової. У плані ж профорієнтації найбільшим попитом у наших співвітчизників користуються такі спеціальності, як менеджмент, міжнародне право, IT-спеціальності, дизайн та архітектура.

В Англію їдуть за класичною освітою. Також затребувана освіта в Ірландії і Канаді, а серед канікулярних напрямків лідирує Мальта.

Дипломи ВНЗ США і Канади котируються у майбутніх фахівців в сфері IT. Орієнтованим на все, що пов’язано з мистецтвом, краще їхати в Італію, Францію, Англію. А якщо треба вивчити гостинність і сервіс - краще Швейцарія.

Варто зупинитися докладніше на перевагах і недоліках кожного з цих напрямків.

Для бажаючих вчитися у Великій Британії важливо, що тут «найправильніша» англійська мова. Втім, в британських університетах часто викладають запрошені професори - і серед них запросто можна побачити і індуса, і китайця. Тому досвідчені люди радять для занурення в мовне середовище селитися в лондонському передмісті, а не в центрі столиці, де давно вже панує справжнє змішання акцентів і діалектів.

До мінусів англійської освіти можна віднести певні складнощі з отриманням візи. Для її оформлення неодмінно доведеться побувати в британському посольстві, і робиться вона досить неспішно - до п’яти тижнів.

Залишитися працювати в Великобританії після отримання освіти досить складно. Це теж мінус для тих, хто шукає не тільки нові знання, а й нове місце під сонцем.

Освіта в Англії не з дешевих, в залежності від обраного вузу, від 13 до 22 тис. фунтів стерлінгів.

В Ірландії, всупереч стереотипу досить чиста англійська. Важлива перевага - не треба особисто бути присутнім в посольстві цієї країни при подачі документів на візу, та й відмови в її отриманні трапляються значно рідше. Вартість ірландського освітнього туру - від 13 до 24 тис. євро за рік навчання.

На тлі викладеного зрозумілі переваги навчання в Канаді. Тут вища освіта дешевша (вартість року навчання - від 11 до 40 тис. Канадських доларів), крім того, після закінчення навчання випускнику надається право перебувати в країні ще три роки, щоб він міг працевлаштуватися за спеціальності. Мінус же Канади - в її віддаленості. У Північну Америку не тільки їздити проблематично, але і вибирати час для спілкування по скайпу доводиться ретельніше через велику різниці часових поясів.

Престижним вважається навчання в США. На відміну від Канади, там дається лише один рік, протягом якого можна залишитися і спробувати себе в ролі молодого фахівця. І то не в вільному пошуку, а тільки за рекомендацією роботодавця. Звичайно, якщо студент показав видатні успіхи в навчанні і має явний талант, закріпитися в Сполучених Штатах набагато легше (особливо це стосується IT-фахівців).

Освіта в США вимагає великих витрат - в тому випадку, якщо хочеться вчитися у відомому вузі. Провінційні університети другого ряду значно дешевше. У країні понад чотири тисячі вищих навчальних закладів, розкид за ціною великий: рік навчання може коштувати від 6 до 90 тисяч доларів.

Збираєтесь здобувати освіту за кордоном? На сайті studinter.ua ви зможете ознайомитись з діяльністю агентства Students International, яке візьме на себе всі основні турботи і формальності на шляху до здійснення вашої мети: підготовка до здачі тестів, підбір найбільш оптимальної і зручної для вас освітньої програми, візи, оформлення інших необхідних документів.