Смішне кіно: цікаві факти про Роуена Аткінсона - знаменитого Містера Біна

Хто не знає комічного містера Біна? Але мало хто знайомий з Роуеном Аткінсоном, але ж він зовсім інша людина в реальному житті. У дитинстві він був замкнутим і сором'язливим, що не завадило йому стати одним з найулюбленіших коміків в світі.

Ось деякі цікаві факти про містера Аткінсонна (тобто про містера Біна), які, можливо, змінять ваше уявлення про нього.

1. Роуен Аткінсон і колишній прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер вчилися разом в школі при кафедральному соборі в м. Дарем. Аткінсону було 11 років, а Тоні Блер був на два роки старший. За словами колишнього директора школи, обидва хлопці - абсолютні протилежності. Аткінсон був сором’язливий і тримався осібно, а Блер був товариським і зразковим учнем.

2. Отримавши диплом інженера-електрика, Роуен Аткінсон продовжив навчання і отримав ступінь магістра електротехніки, захистивши дисертацію в Королівському коледжі в Оксфорді в 1975 році.

3. Аткінсон страждає від заїкання, тому він вдається до надмірної артикуляції, щоб впоратися з проблемними приголосними (наприклад, звук «Б»). Так він перетворив свою проблему в комічну фішку. До речі, будучи школярем, Аткінсон дуже страждав від цього дефекту, але ставши актором практично подолав його.

4. Роуен Аткінсон був одним з творців і співавтором комедійного серіалу про містера Біна, це смішне кіно і зробило його настільки знаменитим. Колись йому доручили створити скетч для оксфордського театру, і у Аткінсона було всього 48 годин для роботи. В результаті, коли він стояв перед дзеркалом, корчачи гримаси, народився «дивний, сюрреалістичний і неговіркий персонаж».

5. Хоча на початку своєї кар’єри Аткінсон з’явився в декількох фільмах і шоу, вперше його помітили в комедійному шоу BBC «Дев’ятигодинні новини». Це був сатиричний нарис і комедійні замальовки про поточні новини та поп-культурі з пародійними піснями.

6. Аткінсон зустрів свою дружину Сунетру Састрі на зйомках серіалу «Чорна гадюка» (1986), де вона працювала візажистом, і у них двоє дітей - Бен і Лілі. У 2015 році після 25 років шлюбу вони розлучилися.

7. Спочатку містера Біна звали «містер Уайт» (містер Білий), потім «містер Коліфлауер» (містер Цвітна капуста), але потім автори все ж зупинилися на Біні.

8. Аткінсон обожнює автомобілі і гонки. У його колекції такі машини, як McLaren F1, Austin Metro, Renault 5 GT Turbo, Audi A8, Škoda Superb і Honda Civic Hybrid. Дивно, але Аткінсон ненавидить Porsche і навіть якось заявив: «Я знаю, що ніколи не зможу з ним ужитися».

9. У березні 2001 року Аткінсон, його дружина і діти вилетіли з Укунда в Найробі (Кенія), коли пілот літака Cessna 202 знепритомнів. Аткінсону вдалося взяти контроль над літаком, хоча він і гадки не мав, як ним керувати. Він утримував літак в повітрі, поки пілот не прийшов до тями і не зробив безпечну посадку в аеропорту.

10. У 1997 році Роуен Аткінсон купив McLaren F1 за 540 тисяч фунтів. Після аварії в 2011 році він зажадав 910 тисяч фунтів страховки, а після виставив машину на продаж за 8 млн. Фунтів. За словами автодилерів, автомобіль був проданий одному британському покупцеві за суму, яка не розголошується.

11. У 2013 році, на честь дня народження королеви, Аткінсон був нагороджений орденом Британської імперії третього ступеня, отримавши титул Командора за його внесок в мистецтво і благодійність.

12. За свою акторську кар’єру Аткінсон заробив близько 85 млн. фунтів стерлінгів (приблизно 130 млн. доларів), що доводить, наскільки він успішний актор, враховуючи, що у Аткінсона немає дуже довгого списку фільмів. Містер Бін і агент Джонні Інгліш є його найбільш високооплачуваними роботами.