Електронний келих Vocktail перетворює воду в лимонад і інші напої

Як вам таке: келих для коктейлів, наділений здатністю перетворювати звичайну воду в віртуальний лимонад, інший безалкогольний або спиртний напій? Саме так був представлений келих Vocktail (a.k.a. Virtual Cocktail), розроблений вченим Національного університету Сінгапуру Німеша Ранасінгхе (Nimesha Ranasinghe).

Пристрій - а представлений прототип келиха є саме технічним пристроєм, складається зі скляної воронки на одягненій в пластик тонкій ніжці, і прикріпленою до ніжки об’ємної підставки. На верхніх краях воронки-келиха закріплена пара важливих модулів, один з яких відповідає за поширення аромату обраного користувачем напою. Другий, знизу, торкається під час вживання рідини з келиха безпосередньо губ, язика і слизової оболонки рота.

Яким же чином працює диво-келих від сінгапурського вченого, і як він змушує користувача відчувати смак лимонаду або іншого напою, коли той вживає звичайну чисту воду? Секрет досить простий і базується, перш за все, на нейростімуляціі смакових рецепторів і слизової оболонки рота. Ефект нейростімуляціі у випадку з келихом Vocktail надає модуль з електродами, закріплений в нижній частині колби і який торкається внутрішньої області губ і язика під час пиття. Модуль в верхній частині при цьому розпорошує чудовий аромат свіжого лимонаду або іншого обраного напою - обманюючи сприймаючі запах рецептори в носі. “Фокус” доповнює світлодіодне (RGB) підсвічування, що проектує колір лимонаду або іншого бажаного напою на вміст келиха.

У підсумку - коли людина, наприклад, п’є воду під виглядом лимонаду, відбувається обман одночасно смакового, ароматичного і зорового сприйняття. При цьому регулювати роботу сенсорів електронного келиха Vocktail вона може через додаток на смартфоні: вибираючи там не тільки тип напою, в який вона хотіла би “перетворити” воду, що знаходиться в келиху, але і регулюючи потужність електричної стимуляції мови, і насиченість аромату.

При користувач своїми експериментами (особливо вдалими варіантами віртуальних смаків) може ділитися з іншими власниками електронного келиха, фіксуючи їх через інтернет і роблячи доступними через додаток. Як відзначають розробники, при цьому використовуються різні комбінації п’яти основних смако-ароматів: кислого, солодкого, гіркого, солоного і гострого. І ніяких калорій, ніякого руйнівного впливу на зуби кислот і цукрів!

Власне, цифрові мультисенсорні впливи на органи людини і є спеціалізацією Німеша Ранасінгхе. Для їх втілення він розробив інтерфейс Digital Taste Interface, на основі якого створено келих Vocktail. Не відомо чи багатьом користувачам сподобається цей електронний гаджет, а ось тут можна вигідно придбати чудові традиційні скляні келихи, а також інший різноманітний якісний посуд. 

Ще однією кумедною штучкою, яка існує в форматі прототипу, став “цифровий льодяник” або “електричний чупа-чупс” (Digital Lollipop або Electric Lollipop). Він представляє собою компактний прилад з тією ж функцією стимуляції різних смакових відчуттів впливаючи на сосочки язика у вигляді кульки на паличці, яка поміщається на язику зверху, і додаткового електрода, що розміщується під язик.

У процесі його використання, маніпулюючи властивостями електрострумів (величиною, частотою, полярністю та ін.), вчені дозволяють відчувати гамму різних смаків. На даний же момент, використовуючи цифровий льодяник, вони проводять експерименти з аналізу регіональних відмінностей людей - сприйнятливості жителів різних країн і континентів до електростимуляції.