American Express запустила перший в світі сервіс платежів на блокчейні

American Express з технічною підтримкою фінтех-стартапу Ripple запустила перший в світі масштабний блокчейн-сервіс миттєвих транскордонних переказів. Компанії в США і Великобританії зможуть отримувати гроші за товари і послуги «в режимі реального часу», повідомляє Fortune.

До сих пір всі блокчейн-платежі були не більше, ніж експериментами. American Express спільно зі стратапом з Сан-Франциско Ripple і європейським банківським гігантом Santander запустила перший в історії повноцінний сервіс транскордонних переказів грошей на блокчейні. Американські та британські компанії отримали можливість за допомогою технології розподіленого реєстру переказувати кошти своїм корпоративним клієнтам, рахунки яких знаходяться в банку Santander.

До речі, на сервісі https://bankbook.com.ua ви можете отримати онлайн-консультації щодо банківської і фінансової сфери.

“Співпраця з Ripple і Santander є наступним кроком вперед в нашій блокчейн-подорожі, піднімаючи на новий рівень технологію транскордонних переказів”, - заявив директор з інформаційних технологій American Express Марк Гордон. Головна перевага блокчейн-платежів для підприємств, які здійснюють десятки перекладів грошей в інші країни в день, - це швидкість. Як зазначив виконавчий директор Ripple Бред Гарлінгхаус, “платежі, які зазвичай проводяться протягом декількох днів, за допомогою блокчейна будуть здійснюватися в режимі реального часу, що твердженням ОЛІТ грошей рухатися так само швидко, як працює сучасний бізнес”.

AmEx і партнери сподіваються, що крім швидкості блокчейн-канал переказів також забезпечить можливість для компаній відстежувати платежі та буде обходитися дешевше звичайної системи банківських переказів. В майбутньому платіжна мережа буде розширена за межі США і Великобританії, а також включить в себе інші банки, крім Santander.

Ще одна глобальна платіжна система - MasterCard - недавно запатентувала систему обробки платежів на базі блокчейна. Система гарантує бізнесу, що оплата за надані товари та послуги буде надходити на рахунки миттєво. Те ж саме з транскордонними переказами.

Крім швидкості, нова система має ряд інших особливостей. Так, вона буде зберігати всю важливу інформацію про угоду: розмір платежу, гарантії його проведення, рахунки контрагентів, повідомлення, прикріплені до перекладу. Розподілений реєстр забезпечить миттєвий доступ до цих даних. Так буде забезпечена прозорість і чистота проведених транзакцій.

В описі до патенту повідомляється, що блокчейн-платформа забезпечить гарантії в проведенні платежів. Ці гарантії дозволять «бачити» відправлені гроші миттєво, без проходження тривалої процедури обробки. Виграють від цього як банки, так і клієнти.