Wi-Fi роутер: як вибрати і за що немає сенсу переплачувати

На ринку з'являється все більше різних моделей маршрутизаторів, що відрізняються за ціною і можливостям. На які основні параметри цього пристрою потрібно звернути увагу, а за які "навороти" не варто переплачувати?

Нижче наведені мінімальні необхідні на сьогоднішній день вимоги до роутера, що забезпечуть максимальну ефективність мережевої роботи. Такі доступні по ціні маршрутизатори, сучасні комутатори, в тому числі Cisco WS-C3850-48F-L, міжмереживні екрани, серверне обладнання зараз пропонує компанія Stack-systems inc.

Двохдіапазонний роутер з частотою 5ГГц

Щоб куплений Wi-fi - маршрутизатор, не втратив своєї актуальності протягом наступних кількох років, вибирайте модель, що має стандарт бездротового зв’язку - 802.11ас. Він дозволить працювати пристрою в двох діапазонах - як на стандартній частоті 2.4 ГГц, так і на найсучаснішій - 5 ГГц, що значно підвищує швидкість передачі даних. Крім того, на таких роутерах можна встановити два типи мережі - 2.4 і 5 ГГц і підключати кожну з них у міру потреби. В результаті, більш сучасні гаджети, які підтримують частоту з’єднання 5 ГГц будуть підкачуватися до однієї мережі, а ті, у яких такої можливості немає, до нижчих - 2.4 ГГц.

Такий спосіб роздачі інтернету дозволить знизити навантаження на роутер, а значить, навіть якщо до однієї wi-fi-мережі буде підключено близько десятка різних пристроїв, швидкість передачі даних не знизиться. А з розрахунку, що всі нові пристрої підтримують вже частоту 5ГГц, купуючи такий роутер, ви убезпечите себе від того, що через рік, він уже морально застаріє.

WAN - порт з двома типами підключення

Ці дані вказуються в технічних характеристиках роутера, як тип WAN- порту. Сьогодні існує 2 типу WAN- портів: ADSL і Ethernet. Ethernet - це найпоширеніший інтерфейс підключення, тому що дозволяє підключиться до виділеного каналу вашого провайдера за допомогою кабелю.

Роутери з інтерфейсом підключення ADSL можна під’єднати тільки до телефонного кабелю, а провайдерів, які пропонують такий тип підключення залишається все менше і менше. Але для того, щоб купити універсальний пристрій і при зміні провайдера не довелося купувати новий маршрутизатор, краще вибирати універсальну модель, в якій передбачені відразу ці два інтерфейси підключення.

Зі знімними антенами по 5 dbi

Роутери можуть бути оснащені внутрішніми та зовнішніми антенами. Чим їх більше, тим стійкіший сигнал роутера і більший радіус його охоплення, але при цьому кількість антен впливає і на вартість приладу, тобто чим їх більше, тим дорожчий маршрутизатор.

Роутери з вбудованими антенами більш привабливі - адже немає «вусиків», що стирчать в різні боки. Але при цьому врахуйте, що радіус дії у зовнішніх антен більший. Універсальними можна назвати роутери, які мають зовнішні антени знімні. Так в будь-який момент ви можете змінити їх на більш потужні і таким чином збільшити радіус.

З підтримкою 3G-модема і USB-портами

У нових моделях wi-fi-роутерів може бути до 8 LAN-портів, але для маршрутизатора, який буде стояти в квартирі вистачить і 4-х, а може бути і менше. Все залежить від того, скільки пристроїв ви плануєте підключати за допомогою кабелю (зазвичай в кабельному підключенні потребує тільки стаціонарний комп’ютер). А ось наявність як мінімум 2-х USB-портів дуже бажана.

Такий роутер можна використовувати для підключення принтера або зовнішнього накопичувача, тоді всі пристрої, що входять в домашню мережу, будуть мати до нього бездротовий доступ. А якщо ще обраний роутер підтримує 3G - ви зможете брати з його собою на природу і в місця, де немає можливості використовувати виділений канал вашого провайдера, підключивши просто через USB-порт 3G -модем.

Пропускна здатність роутера не менше 300 Мбіт / с

Для стандартної 2-х кімнатної квартири максимальна пропускна здатність роутера повинна бути не менше 300 Мбіт / с. Цієї швидкості буде достатньо для того, щоб грати в он-лайн ігри або дивитися відео без «підзавантаження». Але будьте уважні, в характеристиках роутера вказана максимальна швидкість бездротового з’єднання і максимальна швидкість приводного з’єднання. Орієнтуватися треба на перший показник, адже саме через wi-fi ви будете підключати більшість пристроїв.

Не варто гнатися за швидкістю підключення в 1 Гбіт / с. Зазвичай інтернет-провайдери на домашнє підключення роздають не більш 100 Мбіт / с, тому проплативши за великі можливості самого маршрутизатора, ви не зможете ними скористатися через відсутність можливостей вашого провайдера.