Мансардні вікна - правила вибору

При облаштуванні сучасних мансард, неодмінно виникає питання вибору вікон. Красиве і якісно виконане мансардне вікно це і грамотне освітлення, і тепло і затишок, нарешті, це важлива деталь інтер'єру сучасної мансарди. Однак, як правильно вибрати мансардне вікно, за якими критеріями і параметрами? Потрібно розуміти основні правила вибору мансардних вікон, щоб не витратити великі гроші, а потім виявити, що вибір був невдалим.

Пропонуємо Вам ряд простих правил-порад, які спростять Вам вибір мансардних вікон для будинку.

Площа скління

Перше, з чим необхідно визначитися при виборі мансардних вікон - яка площа скління мансарди. Пропорція «1 до 10» - основне правило. У ньому йдеться: «На кожні 10 кв.м. площі підлоги має припадати 1 кв.м. площі мансардних вікон». Винятки: в дитячій, в вітальні (якщо Ви вирішили розмістити її на другому поверсі або у Вас у вітальні «друге світло») і в студії дана пропорція повинна бути «1 до 8». Пропорція «1 до 10» або «1 до 8» - в залежності від призначення приміщення - повинна дотримуватися для кожної кімнати;

Мінімум одне вікно в одному приміщенні

Винятки можуть становити санвузли та технічні приміщення (гардероб, комора);

Розташування мансардних вікон

Розташування декількох мансардних вікон в одній кімнаті в різних місцях (на різних схилах покрівлі) дає більше світла, ніж одне вікно такої ж площі. 

Висота (довжина) мансардного вікна

Якщо Ви хочете мати можливість дивитися з мансардного вікна на навколишній пейзаж, важливо розташувати нижній край мансардного вікна на висоті 90-120 см від підлоги, а верхній на висоті 200-220 см. З цього випливає, що чим більше пологий скат покрівлі у Вас в мансарді, тим більшої довжини вікно Вам потрібно.

Ширина мансардного вікна

Приймайте рішення про те, скільки і яких мансардних вікон буде у Вашій мансарді на стадії проектування будинку спільно з Вашим проектувальником. Чому це важливо? Ширина мансардного вікна і крок кроквяної конструкції покрівлі - взаємозалежні речі. На стадії проекту можливо обговорити з проектувальником вікна якої ширини Ви хочете використовувати. Він або підтвердить Ваш вибір і сконструює кроквяну конструкцію, враховуючи розмір Ваших вікон, або - якщо неможливо зробити кроквяну конструкцію під розміри вибраних Вами вікон - порадить вікна яких розмірів Вам варто використовувати.

Матеріал, з якого виготовлені мансардні вікна

Звичайний матеріал виготовлення мансардних вікон - клеєний брус. Такі вікна підходять для будь-яких типів приміщень крім ванних і санвузлів. Через підвищеної вологості в цих приміщеннях рекомендується встановлювати або пластикові вікна, або дерев’яні, покриті спеціальним захисним шаром ізполіурітана.

Склопакети

Базовим для всіх мансардних вікон є склопакет із зовнішнім загартованим склом і заповненням аргоном. Загартоване скло міцніше звичайного, цим і зумовлено його застосування в мансардних вікнах. Аргон (інертний газ) - забезпечує теплоізоляцію. Крім цього базового склопакета виробники мансардних вікон пропонують багато різновидів склопакетів у вікнах дорогих серій. Якими вони можуть бути:

- інший газ заповнювач (з найкращим коефіцієнтом теплопровідності);

- безпечне внутрішнє скло (якщо вікно розбили, розсипається на дрібні негострі шматочки);

- різні покриття на склі (як ефект - відображення теплового випромінювання або назовні, або всередину приміщення);

- більша внутрішня відстань в склопакеті (кращий коефіцієнт теплопровідності);

- товстіше зовнішнє скло (збільшує міцність).

Що вибрати - залежить від Ваших потреб і можливостей. Спеціалісти ж дають кілька коментарів з приводу склопакетів:

- базовий склопакет забезпечує достатній рівень безпеки і теплоізоляції;

- вибираючи «навернений» склопакет, Ви вибираєте іншу серію вікна, а значить і інші додаткові функції. Перевірте, чи потрібні вони Вам і чи готові Ви за них платити додатково;

- якщо для Вас важлива теплоізолююча здатність вікна, звертайте увагу на коефіцієнт теплопровідності всього вікна, а не тільки склопакета.

Не знаєте, як вибрати мансардне вікно, щоб і зайвого не переплатити, і отримати надійний, функціональний, і естетичний аксесуар? Скористайтесь вигідними пропозиціями від ТОВ “Дах Центр Івано-Франківськ”, саме тут ви знайдете чудові моделі, які стануть справжньою окрасою вашої домівки, зроблять ваше проживання більш комфортним, безпечним і приємним.