Всесвітній конгрес мобільного зв’язку 2018: початок епохи 5G вже близько

У найближчі роки світ переорієнтовується на мережі 4G і 5G. При цьому частка з'єднань в мережах 4G досягне 53 відсотків до 2025 року проти 29 відсотків у 2017 році. Такий прогноз міститься в новому звіті GSMA (об'єднання виробників і операторів індустрії стільникового зв'язку), представленому на Mobile World Congress (MWC) в Барселоні.

Після запуску перших комерційних мереж формату 5G його частка досягне 14 відсотків. І це станеться вже в цьому році.

“Ми знаходимося на зорі нової ери з неминучим запуском перших мобільних мереж 5G і розвитком IoT (Internet of Things, Інтернет речей), - заявив Матс Гранрід, генеральний директор GSMA, - це ще більше змінить світ, в якому ми живемо і працюємо”.

5G складається з трьох основних складових. По-перше, висока швидкість. По-друге, це величезна кількість підключень - навіть в LTE підключень на соту всього кілька сотень користувачів, і більше нікого не бере. У 5G це мільйон підключень на квадратний кілометр. Третя складова - висока надійність і низька затримка. В одиниці мілісекунд сигнал повинен проходити весь свій шлях. Це критично важливо в телемедицині, роботі з роботами або дистанційному керуванні автомобілем. Драйвером розвитку 5G послужить швидка експансія Інтернету речей, який все частіше використовується для розумних будинків, будівель і підприємств.

За прогнозом GSMA Intelligence, кількість з’єднань IoT в порівнянні з 2017 роком 2025 виросте більш ніж в три рази - до 25 мільярдів.

За словами Гранріда, через перехід мобільної індустрії до 5G, країнам потрібно максимально швидко переглянути своє законодавство. Він упевнений, що оптимізоване регулювання є ключем “до реалізації повного потенціалу 5G для споживачів, суспільства і промисловості”. До речі, по посиланню rostelekom-lk-rt.ru ви дізнаєтесь як користуватись особистим кабінетом однієї з провідних телекомунікаційних компаній.

Технології зв’язку п’ятого покоління вже готові до використання, а комерційний запуск мереж 5G може статися в поточному році. Компанії активно готуються до комерційної експлуатації 5G і створюють програмне забезпечення для бездротової і транспортної мереж. Так, Huawei представила в Барселоні перший в світі комерційний клієнтський термінал 5G CPE, що підтримує глобально визнаний стандарт 5G, розроблений консорціумом 3GPP (організаціями зі стандартизації, затвердила міжнародний стандарт неавтономної архітектури для технології 5G).

Роботу з розвитку 5G планується почати в рамках програми “Цифрова економіка”. Вже цього літа повинна з’явитися концепція створення мереж п’ятого покоління. Потім будуть підготовлені вимоги і умови створення єдиного інфраструктурного оператора 5G, виділені частоти операторам. Окремі діапазони вони зможуть отримати вже до кінця 2018 року, проте в повноцінному обсязі частоти будуть доступні лише в 2020 році. Незважаючи на відсутність єдиного стандарту, деякі оператори заявляють про старт тестових мереж, які будуть близькі до комерційних, вже в цьому році.