Масдар - зразок екологічно чистої урбаністики

Масдар (Masdar City), в перекладі з арабської означає не що інше як «ключ» або «джерело». І вже з назви міста можна зрозуміти, що це не просто територія, придатна для життя населення. Це щось більше. Це новий погляд на життя, нове до нього ставлення, це - нова філософія!

Концепція міського життя Масдара укладається в спробу створення «оази» в пустелі. За задумом це місто здатне відобразити еталонний образ середовища проживання, де найсучасніші розробки і технології не суперечать і не порушують природу, а навпаки, органічні з нею. І це не просто бізнес-план, а реальні дії і досягнення: проект вже вступив на етап реалізації.

На даний момент над створенням «міста майбутнього» щосили ведуться роботи, і місто потихеньку починає набувати обриси. А тим часом чудові комфортабельні квартири в Петропавлівці ЖК - Crystal Avenue від компанії-забудовника “Новабудова” вже готові прийняти мешканців.

За амбітним задумом розробників проекту, Масдар повинен стати першим сучасним містом на Землі з мінімальним (практично нульовим) рівнем вуглецевих викидів та інших виробничих відходів.

Масдар обіцяє вразити всіх своєю незвичайною і самобутньою архітектурою, сучасним екологічним транспортом майбутнього. Мабуть, Масдар і справді готовий дивувати!

З точки зору концепції проекту, в місті будуть зведені невисокі, щільно розташовані один до одного будинки, з незвичайною плануванням. Створенню затишної обстановки посприяють оригінальні фонтани, різні композиції з доглянутими рослинами і водоспадами і, безумовно, відсутність парковок з шумом і запахами вихлопних труб.

Планована площа міста складе приблизно 6 кв. км. Недалеко від міських кварталів планується будівництво енергетичного блоку, з можливістю розміщення полів сонячних батарей.

Судячи з представлених архітектурних розробок, перше, на що звертаєш увагу - це філігранні, немов мереживні конструкції, що підносяться над основними будівлями. Цей прийом спрямований на створення на вулицях міста різьблених полуденних тіней. У деяких будинках дахи ніби нависають над тротуарами, тим самим створюючи відчуття прохолоди, умиротворення і спокою. Подібні рішення прийняті не тільки з естетичної позиції, але і з практичного боку. Так, наприклад, наявність візерункових конструкцій направлено на зниження статті міських витрат на кондиціонування.

До розробки проекту має відношення не хто інший, як Барон Норман Фостер, відомий британський архітектор, володар Імператорської і Прітцкерівської премій за досягнення в галузі архітектури. Робота над «містом майбутнього» почалася ще в 2007 році, а будівництво планується здійснити до 2023 року. У планах створити Масдар, як зону без промисловості, де в якості засобу пересування можливий тільки екологічний транспорт. Квартали і вулиці будуть зведені за принципом атріуму: щось на зразок світлового двору, з входами і виходами в інші приміщення.

Масдар планує використання альтернативних джерел енергії, нових технологій по ефективної переробки сміття, сучасних методик з підтримки мікроклімату. Варто зазначити, що ОАЕ серйозно ставиться до проблем екології і питань дбайливого ставлення до природи і планеті. Дійсно, в останні десятиліття проблеми зміни клімату, запасів водних ресурсів і безпечних джерел енергії не можуть не хвилювати.

З цією метою і буде створений Масдар. Сучасний економічний центр, що підтримує науку і її розробки в різних областях, в т.ч. екології - така ідейна спрямованість «міста майбутнього».